Кой открадна 3 милиона евро при ремонта на жълтите павета? Кьовеши обискира 5 места в София

OFFNews 31 март 2023 в 16:07 7852 6

Разследването е под името Пътят на жълтите павета

Снимка EPPO

Разследването е под името Пътят на жълтите павета

Европейската прокуратура съобщи, че извършва обиски днес в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в историческия център на София, "включително емблематичните жълти павета".

Днешните действия по разследването се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства.

Обвиненията по това разследване под името "Пътят на жълтите павета" се отнасят до лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие, както и възможна корупция - с изчислени щети от поне 3 милиона евро, съобщават от пресофиса на Европейската прокуратура.

Прокуратура на Лаура Кьовеши е започнала това разследване през есента на миналата година по съобщения в медиите.

Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, спечелили обществени поръчки.

Според разследването, през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на центъра на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). През 2020 г., след извършени плащания, договорът е бил прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Строителните дейности може да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 милиона евро са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие, съобщава прокуратурата на ЕС.

След прекратяването на този договор общината е подписала нов договор с нов изпълнител, при същите условия. Новият изпълнител е поискал предварително плащане на около 750 000 евро, за да възстанови жълтите павета, защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, отбелязва прокуратурата на ЕС.

Поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли да създадат допълнителни разходи - според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС.

Според разследването, от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Органите на МВР съдействат на Европейската прокуратура - бе лаконичният коментар пред OFFNews.bg от вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

6

ImBlack

31.03 2023 в 19:35

С нетърпение чакам Борисов да накисне хубаво Фандъкова.

10935

5

borisboris

31.03 2023 в 18:31

ГРОБ в действие. Айде, мърлявия фандък при бай Ставри да копа канавки.

14469

4

случайно прочетох

31.03 2023 в 17:26

Срам, отново срам, заради смотаната кметица и Лойко!!!

75

3

230 млрд баксов

31.03 2023 в 16:51

Жълтите павета го издигнаха и жълтите павета ще му вземат главата на батбойко Сандокана..... и алчността.

-1750

2

ob1

31.03 2023 в 16:41

"Кьовеши обискира 5 места в София"
Да добави и едно в Банкя ;-)

245

1

Джендо Джедев

31.03 2023 в 16:32

Авгиевите обори в България могат да бъдат разринати само отвън. Тъжно, но факт.
 
X

Елена, която върна наградата