Столична община пуска калкулатор на цени за 99 услуги с такси

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2017 в 11:05 2739 0

Снимка БНТ

Столична община пуска калкулатор за цените на 99 услуги, предлагани от Направление "Архитектура и градоустройство". 

Всеки гражданин или фирма вече ще може да пресметне колко точно ще му струват услугите на НАГ, за които няма фиксирана цена, а такси, зависещи от множество фактори. Сред тях са срок за изпълнение и местоположение, уточняват от геоинформационна компания Мапекс, партньор на СО по проекта.   

„Възможността да предвиди ясно разходите по всеки проект е от изключителна важност за всеки гражданин или фирма и с новата ни технологична система ние ще позволим на всички граждани и инвеститори да изчислят своите разходи и правилно планират своите проекти“, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

Голяма част от предлаганите от НАГ услуги притежават характерни параметри, които определят таксата за тяхното предоставяне. Когато потребител на сайта на НАГ избере конкретна услуга, до нея има бутон „Детайли“, където се намират всички данни към услугата: име, срок, правно основание, цена, освобождаване от такси, пояснения, подписва се от, необходими документи, образец на заявление. Когато потребителят избере „Цена“, той отива до калкулатора за конкретната услуга. 

Параметрите за генериране на цената на услугата са няколко вида: първо параметри като РЗП, линейни метри, брой имоти и брой точки, но и списъци с предефинирани стойности като например сграда, ограда по чл. 48, ал. 9 от ЗУТ,
ограда по чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ и т.н. След като въведе параметрите за имота, системата изчислява таксата за конкретния потребител, в зависимост от избраните и въведени от него стойности.

Таксата на специфични услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична Община. Като част от проекта е създадена карта с геореферирани зони на строителни граници, действащи ОУП, ПУП и регулация, кадастрален план и административна карта. През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по различни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален план, административни актове и по този начин всеки може да провери в коя зона се намира имотът, обект на търсената услуга. 

Видео демонстрации и упътване за ползване на калкулатора на Направление Архитектура и градоустройство, гражданите може да открият https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/950 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !