Стачка в Централния затвор заради завишени трудови норми

Правосъдното министерство прави проверка защо 30 души отказали да работят

Юлиан Христов 16 май 2017 в 08:33 10595 2

Стачка в Централния затвор заради завишени трудови норми

Над 60 души - работещи затворници, са участвали в стачка в Централния софийски затвор. Това съобщи за OFFNews главният секретар на Българско затворническо сдружение Валентин Иванов. Затворниците отказали да работят заради завишени норми със заповед на директора на затвора Свилен Цветанов.

"Това, което знам, е че са вдигнати нормите до такава степен, че не могат да се изпълнят. Както знаете работниците се борят за т. нар. кръстче, с което намаляват присъдата си. Не се ли изпълнява нормата, няма кръстче", обясни Иванов. 

Според правилата два работни дни в затвора се считат за три дни изтърпяно наказание. Новите правила обаче правили трудно покриването на нормата за производство на луксозни пликове за пазар, която е завишена над 4 пъти. Досега затворниците е трябвало да произвеждат по 100 плика на ден, сега бройката е вдигната до 440. 

"Като протест срещу завишените норми, те са спрели работа", обясни Иванов, като допълни, че няма достатъчно информация по случая, тъй като трудно получава достъп до затвора. Там присъдата си излежава председателят на сдружението Джок Полфрийман, който е осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов.

"Те не работят за пари, те работят за свободата си, а когато ти поставят такива условия, че колкото и да работиш, пак не получаваш свобода, какво друго остава", допълни Иванов. 

Източници на OFFNews от правосъдното министерство поясниха, че случаят се проверява. Към момента било ясно, че от 70 работещи 30 човека са отказали да работят. Стандартната проверка би отнела близо седмица и засега от ведомството не се наемат да коментират дали става въпрос за стачка или има друга причина. Работният процес в затвора обаче няма да спре и местата на отказалите се от работа ще бъдат запълнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

2

The Doctor

17.05 2017 в 20:58

Интересно, тези пликчета за някое държавна книжарница ли са или директора намазва кинчи от някоя добре уредена фирма? Нормата си я бива - при 8 часов работен ден се пада по едно "луксозно пликче" в минута.

42249

1

Denis Rizanov

16.05 2017 в 08:47

Еми като не щат завишаване на производствената дневна норма да им намалят тогава полагащата им се дневна издръжка бе!
И по един надпис в килиите: "Който не работи, не трябва да яде!"
Просто е.