Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Спряха строежа на нови ваканционни селища край Алепу. Засега

OFFNews - Бургас Последна промяна на 24 август 2017 в 16:20 2768 1

Снимка Тома Белев/Фейсбук

Мястото, където трябва да се издигнат новите строежи

Проектът за строеж на нови ваканционни селища в местността Алепу край Созопол временно ще бъде спрян. Причината е, че МОСВ отмени положителното решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение, издадено от РИОСВ – Бургас. До там се стигна след жалба от Асоциацията на парковете, както OFFNews писа.

Възложителите са уведомени, че трябва да преработят доклада по оценката за съвместимост с НАТУРА – зоните, който да бъде подаден отново в РИОСВ – Бургас. Тогава ще се произнесем наново, поясни началникът на екоинспекцията Тонка Атанасова.

Основните притеснения, които са взети предвид за отмяната на решението по оценката за съвместимост, това е за местообитанията на черния щъркел и на пчелояда. Че трябва да бъдат обстойно обследвани, тъй като самите теренни проучвания са извършени през октомври – ноември 2016 г., които са неподходящи за това местообитание. Теренните проучвания трябва да бъдат извършени в месеците март – септември“, поясни Атанасова.

Трябва да има гаранции, че няма да се нарушат местообитанията на черния щъркел и пчелояда. Атанасова не се ангажира с крайно становище на екоинспекцията, докато не видят новия доклад.

Инвестиционното намерение е за два комплекса „Алепу Вилидж“ и „Алепу – Бриз Вилидж“, както и за укрепване на близкото свлачище. Двата обекта ще са на обща площ 20 858 кв. м. Въпреки че парцелът е гора, по-голямата част от него е обявена за урбанизирана територия, предназначена за курортни дейности. За други части, още през 2007 г. е направено частично изменение на Подробният устройствен план и са отредени УПИ (Урегулиран поземлен имот). В терените ще бъдат вдигнати комплекси с апартаменти, подземен паркинг, заведения, басейн, а първо трябва да се укрепи свлачището. Бъдещите комплекси ще са на едва 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

1

случайно прочетох

24.08 2017 в 16:53

"02/06/2017Нови вакационни селища ще изникнат в местността Алепу"

"Спряха строежа на нови вакакционни селища край Алепу. Засега"

Някой чете ли заглавията преди да публикува???????