Спряха разтоварването на Вера Су

OFFNews 24 октомври 2021 в 10:43 4091 1

Снимка БТА/Красимир Кръстев

Част от товара на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" беше докаран с ЖП цистерни във Фериботния комплекс край Варна.

Акцията по претоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ днес няма да продължи, съобщава Нова тв.

През последните 40 часа от товара на кораба бяха претоварен, уверява транспортното министерство.

Става въпрос за около 1500 кубически метра товар, които бяха прехвърлени на баржи и впоследствие - на ферибота „Варна“.

"Едната част е транспортирана до пристанище Варна-Изток, а другата - в цистерни е превозена с моторен кораб „Варна" до ферибота в Белослав", уточняват от министерство.

Цялата нощ влекачи се опитваха да изтеглят от скалите плавателния съд, който след олекотяването видимо промени позицията.

Акцията по изтеглянето беше неуспешна. Ако метеорологичните условия позволяват, дейностите ще бъдат възобновени в понеделник. Директорът на Морска администрация капитан Венцислав Иванов увери, че работата няма да спира, докато времето го позволява.

По думите му 2/3 от товара на "Вера Су" е разтоварен, останалото количество също ще бъде разтоварено при подходящи метеорологични условия. 

Във вторник ще има втори опит за снемане на кораба от скалата, върху която е заседнал. Ще се използва влекач, а в последствие, ако се наложи, ще бъде използван втори, по-голям влекач. Операцията ще продължи около 18 часа.

Товарът се съхранява в цистерни на БДЖ. Корабът ще бъде провлачен до Пристанище "Варна", каза още кап. Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!