Спряха достъпа на коли до Корал, оградиха терена като частна собственост

OFFNews - Бургас 20 април 2018 в 15:25 7238 0

Снимка Атанас Русев/Фейсбук

Дървени стълбове и ограда ограничиха автомобилния достъп до плажа „Корал“. Рестрикцията внезапно се е появила във вчерашния ден. Тя опасва плажа от почти всички посоки, пояснява Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“:

На пътя, по който се влиза за плажа има табела, че е частна собственост и е забранено за автомобили. В кадастъра обаче пише, че пътят е общинска собственост. Вероятно собствениците на земите си ограждат пясъчните дюни, които някога си купили като земеделска земя и които някога са били откраднати от държавата”, добави Русев, подчертавайки, че пясъчните дюни никога не са били лозя или земеделски земи.

Атанас Русев коментира, че вече не вижда смисъл да се сигнализират институции, защото законите не се спазват.

Ако наистина е заграден общинският път, оградата ще бъде премахната, заяви кметът на Царево Георги Лапчев и обеща, че ще изпрати проверка на място. Според него, по-скоро става въпрос за имот на испанската компания „Ибердрола“, която от години е замразила мегапроекта си за огромен ваканционен комплекс.

Община Царево е писала няколко акта и е изпращала предписания, че собствениците не стопанисват парцелите си си и не се грижат за тях, посочи кметът. Лапчев поясни, че имат право да заградят имота си, а плажът „Корал“ е за природосъобразен туризъм и автомобили на него са забранени.

От години между община и почиващи на ивицата има конфликт относно това как да се ползва един от най-красивите и незастроени плажове у нас. Няколко летни сезона поред се правят и масови проверки, в които се впряга сериозен държавен апарат, в гонка на летуващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови