Специалисти: Има пневмонии, които протичат бързо и изходът им е фатален

OFFNews 21 ноември 2019 в 12:02 4439 1

Снимка Архив

Има пневмонии, които протичат изключително бързо и изходът е фатален. Това заяви пред БТВ доц. Анатас Мангъров, педиатър-инфекционист, който участва като експерт в изясняването на случая с починалото на 14 ноември 3-годишно дете.

Доц. Мангъров обаче изрази недоумение от факта, че детето не е било насочено за лечение към Инфекциозна болница, която е само на 200 метра от Педиатрията, а се е озовало в болница „Лозенец“. Специалистът уточни, че според документацията от болница „Лозенец“ в момента на прегледа състоянието му не е било тежко и не се е налагала хоспитализация.

За детето са били предприети всички необходими действия от страна на медиците в УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет. Това заяви категорично проф. Иван Литвиненко, ръководител на клиника в болницата и член на болничната комисия, която провежда вътрешно разследване по случая. Той подчерта, че тази комисия е съставена от специалисти с над 30-годишен опит, които единодушно са застанали зад колегите си, ангажирани с приемането и лечението на детето.

Проф. Литвиненко обясни, че когато детето е било прието за болнично лечение, са му били направени всички необходими изследвания, а в първата рентгенова снимка не е имало никакви тревожни изменения. Заедно с пълната кръвна картина е бил назначен и кръвно-газов анализ, който е показал 98% насищане с кислород, което според него означава, че няма белодробна недостатъчност. Близо четири часа след приемането състоянието на детето рязко се влошава. По думите на проф. Литвиненко в медицината това състояние е известно като злокачествено протичаща пневмония.

„Всяка година има по няколко такива случая на смърт при деца поради драматично протичане на болестния процес “, добави доц. Мангъров, който неотдавна се е явил като експерт по такова дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.11 2019 в 21:34

Да, има. Също и в случаите на газови атаки, които напоследък не се случват често, слава Богу.
Има странна книга, която се казва "Синдроми, и рядко диагностицирани симптоми". В края на описанието на всяка нозологична единица, там обикновенно пише "лесно диагностицируемо, ако мислите за това". Но за "това" никой не мисли, зер "клинична пътека".
Медицината е забранена. Разрешена е бакалницата, и счетоводителката на ББ. Те са и убийците на това дете.