Спешната помощ на протест, намалили им заплатите (обновена)

ОFFNews 30 юни 2014 в 07:20 3092 1

Националната асоциация на работещите в спешната помощ излезе с протестна декларация под надслов "Спрете саморазправата с нас".

Месец след началото на протестите на медиците от столичния център излязоха на най-масовата си демонстрация, провокирани от нападението над техния колега д-р Буен Тодоров.

Те се обявяват срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

Декларацията идва след инцидент от 26 ти юни, когато бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозвано 15-годишно момиче бе ранено тежко, а екипът пострада. Ден по-късно беше пребит лекар от софийската спешна помощ, а екипът му беше заплашван.

Пред bTV днес медиците обявиха, че за последния месец са получили по-ниско от обичайното си възнаграждение. Заплатите им са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.

„Получих с 300 лв. по-ниска и не мога да обясня защо”, сподели д-р Николова. „След многото обещания с по 300-400 лв. са ни намалили заплатите”, допълни друга лекарка от столичната Спешна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!