Спешна помощ за закъснялата с час и половина линейка: Всички екипи бяха заети

Вероника Шербанова 23 януари 2015 в 13:37 12847 10

Линейката, извикана преди седмица за възрастен мъж с инсулт, е пристигнала на адреса час и половина след подаването на сигнала, потвърдиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Причината за забавянето е, че всички екипи са били заети.

65-годишният мъж с инсулт чака линейка час и половина, след което негови близки го откараха в болница. За случая сигнализира в OFFNews синът му.

Близките на Росен Савов се обадили на телефон 112 около 19.20 часа и обяснили, че е получил инсулт.

След като 40 минути по-късно линейката не дошла, синът на Савов се обадил отново на телефон 112. Оттам му казали, че линейката се намира в ж.к. „Дианабад“.

Петър Савов обясни, че са решили да изчакат, тъй като „Дианабад“ е съседен на „Изток“. След още близо час обаче решили да вземат нещата в свои ръце и да откарат 65-годишния мъж в болница.

Първо отишли в „Пирогов“, откъдето им казали, че няма места, затова закарали Савов в Националната кардиологична болница, където е бил приет и му е поставена диагноза „масивен инсулт“.

Спешният екип е позвънил на телефона на Петър Савов около 2 часа след подаването на сигнала, но по това време Росен Савов вече е бил в болницата.

След като на следващия ден Петър Савов се обадил в Спешна помощ, за да подаде оплакване, оттам му заявили: „Вие не гледате ли телевизия, не знаете ли за какво става дума?“.

Обяснение

Сигналът за 65-годишен мъж със смущения в говора и обездвижени десни крайници в квартал „Изток“ е получен в 19.19 часа на 15 януари, уточниха от Спешна помощ – София след запитване на OFFNews.

В този момент на смяна е имало 13 лекарски и 4 долекарски екипа, като всички са изпълнявали адреси – повиквания за деца до 3-годишна възраст, в това число бебе на 5 месеца и дете на 1 година с гърчове, както и бебе на 1 час с вродена аномалия за спешна операция в „Пирогов“, възрастни пациенти с тежка кардиологична симптоматика, с дихателна недостатъчност, гърчове. Линейки са изпратени още на мястото на катастрофа и за случаи в безпомощно състояние, обясниха от Спешния център и допълниха, че почти всички пациенти са били хоспитализирани след прегледа от спешните екипи.

Линейка се е освободила едва в 20.26 минути, когато е била насочена към кв. „Изток“. Екипът е бил преди това на адрес в „Люлин“ и е пристигнала в „Изток“ след около 25 минути – в 20.50 часа, допълниха от ЦСМП-София.
Медиците се опитвали да влязат в блока 17 минути, тъй като входната врата била с чип, а на мобилния телефон никой не отговарял. Адресът е приключен в 21.17 часа като незаверен, посочиха от Спешния център.

От Центъра са категорични, че не е имало линейка, която да обслужва адрес в „Дианабад“ и никой от служителите не е съобщавал за това.

Поискахме и коментар от здравния министър Петър Москов за случилото се и за думите, с които е посрещнато оплакването на Петър Савов, но все още чакаме отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!