Спасителният екип не откри Боян Петров в лагер 1. Операцията е прекратена за днес

Невена Илиева 08 май 2018 в 14:42 14820 1

Общо шест души, трима от които шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма. Българинът не е бил там, операцията за днес е прекратена, съобщи приятелката му Радослава Ненова пред "Хоризонт".

Тримата шерпи ще нощуват в района на около 6000 м надморска височина и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Няма смисъл от хеликоптер, тъй като има хора по трасето, които вървят по маршрута на Боян, разясни Радослава. Освен това хеликоптер не може да бъде вдигнат на 6000 метра днес заради метеорологичните условия.

Тримата шерпи тръгнаха рано тази сутрин към лагер 1 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търсят изчезналия български алпинист. Той е в неизвестност от 3 май.

По-рано днес алпинистът Петър Атанасов каза, че не е тревожен фактът, че палатката на Петров е намерена празна, защото той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на Петров.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови