Спаси София иска споделени зеленчукови градини в междублокови пространства

OFFNews 31 май 2022 в 14:57 4315 0

Спаси София

Снимка Спаси София

Градско земеделие да се развива в междублоковите пространства и др. общински имоти, предлагат от Спаси София. 

За споделените зеленчукови градини ще бъдат отговорни дирекция "Зелена система" и главния архитект на столицата - "за изготвянето на краткосрочни и дългосрочни програми и планове за действие за създаването и поддръжката на градски споделени зеленчукови градини, в паралел с изграждането и поддръжка на декоративна растителност на територията на Столична община", обясняват градските активисти. 

Екипът подготвил докладът посочва, че градското земеделие е икономически отрасъл, който стимулира развитието на микро предприятия и социално предприемачество, както и на голяма система от свързани услуги. На микро ниво, отглеждането на собствени хранителни продукти в кварталните градски градини спестява разходи на домакинствата, скъсява веригите за доставка и намалява СО2 емисиите. Освен икономически, ползите от градско земеделие са също така социални и екологични.

“Има много позитивни примери от София и България на социални инициативи, които използват градското земеделие в работата си с уязвими групи и хора в нужда. Градските градини са също така възможност за развлечение, място за дегустация на нови храни и разглеждане на нови техники за производство на зеленчуци, но и места за курсове, личностно и професионално развитие и работилници с образователна цел.” - аргументира се Борис Бонев.

Проблемите и предизвикателствата пред градските земеделци на този етап са липсата на познание за ползите от градско земеделие в общинската администрация и липсата на нормативна рамка, която да улесни достъпа до пустеещи общински терени.

Николай Генов, съосновател на хранителния кооператив “Хранкооп”, обясни, че градските споделени градини предоставят условия за децата и техните родители как да се свържат с храната, да подобрят начина си на живот и икономическото поведение, чрез отглеждането на лична продукция.

Борис Бонев заяви, че относно подготвения проектодоклад ще бъдат проведени срещи с всички политически групи в общинския съвет, за да бъдат подкрепени мерките, зад които застават експерти, активисти, неправителствени организации и производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови