Социалният министър предлага механизъм за определяне на минималната заплата

OFFNews 25 юли 2022 в 18:42 1634 1

Георги Гьоков

Снимка МТСП/Пресцентър

Среща на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков със социалните партньори

От началото на годината Министерството на труда и социалната политика работи по няколко варианта за създаване на прозрачен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната, който да е базиран на проекта на Европейската директива – минималната заплата да бъде равна на 50% от средната и на 60% от медианната работна заплата. 

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на среща със социалните партньори, на която бяха дискутирани вариантите за определянето на различни механизми за МРЗ.

Гьоков припомни, че от 2010 г. насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

„Държавите членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват най-малко покупателната способност на минималните работни заплати, общото равнище на брутните работни заплати и тяхното разпределение, темпът им на растеж и развитието на производителността на труда“, поясни Гьоков.

По неговите думи прозрачен и автоматичен механизъм за определяне на МРЗ е необходим, за да има предвидимост и за работодателите и за синдикатите.

“Обществото трябва да остане с усещането, че минималната работна заплата се определя адекватно и справедливо“, уточни той.

Министърът допълни, че в Коалиционното споразумение за съвместно управление на Република България за периода 2021-2025 г. е заложено именно разработването и приемането на механизъм за определяне на МРЗ, като това по думите му ще създаде предпоставки за намаляване на неравенствата и бедността сред работещите.

Предстои работодатели и синдикати да представят в МТСП становищата си по предложените варианти за обобщение. След анализ от експертите на министерството, страните ще се съберат да дискутират отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови