СОС прие три доклада, сред тях и за санирането на жилищни сгради в София

OFFNews 27 февруари 2024 в 11:21 689 0

СОС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Общинските съветници в СОС приеха три доклада на извънредно заседание днес.

Първият е на кмета на София Васил Терзиев относно участие на районните администрации в проекти по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Подкрепиха го 50 души. 

С доклада районните кметове се определят за администратори и водещи партньори по програмата за санирането на многофамилни жилищни сгради в столицата.

Това е вторият етап от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на сто съфинансиране от държавата при 20 на сто самоучастие. Срокът за внасянето на документи от сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост, изтича на 29 февруари. Решението позволява на Столична община да се включи в проекта на Министерството на регионалното строителство и благоустройството, за да може районните кметове да придвижат документите на домсъветите на блокове.  

Вторият доклад, който общинските съветници приеха с 54 "за" и един "въздържал се", е на зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов относно кандидатстване на Столичната община по програма „Околна среда“ за отпускане на средства за инвестиции в техническото подобряване на системата на Зоологическата градина.

Третият доклад, вписан в дневния ред и приет с 58 гласа "за", е отново на зам.-кмета с направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Никола Барбутов за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Техническа помощ“. 

Общински съветници обясниха, че е било много важно тези доклади да бъдат приети, защото сроковете им за участие изтичат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки