Софийският университет скри Общото си събрание от календара и журналистите

Александра Маркарян 28 ноември 2018 в 11:22 4421 2

Общо събрание „на тъмно“ провежда днес Софийският университет.

То липсва в календара на висшето училище, а пристигането на журналист от OFFNews пред аудитория 272 на Ректората смути силно охраната. „Общото събрание забрани присъствието на журналисти!“, спря ни пазачът Константин Бъчваров още преди общото събрание да е започнало.

На входа се появи председателят на ОС проф. Тинко Тинчев с друга версия: "Общото събрание ще реши и ако се съгласи да присъствате, ще Ви поканим".

Пристигна и пиарката на Софийския университет Боряна Коларова, която също ни увери, че не можем да влезем. На въпрос защо и защо липсва известие за събранието, което взема важни управленски решения за обществения иначе университет, тя отговори, че такова имало „във вътрешния сайт на Университета“, а също - че „академичното събрание е за академичната общност“. На възражението ни, че университетът е обществен, издържан с данъците на обществото и то има право да знае как се управлява той, а целта ни е да го информираме, отговарящата за връзките с обществеността отговори: „Нямам намерение да водя този разговор“.

Ректорът, който при последното гонене на журналисти от Общо събрание на СУ обеща това да не се случва повече, този път не излезе да обещае нещо.

Портите към зала 272 бяха затворени от охраната 15-ина минути преди 10:00. След това дойде доц. д-р Светлана Божилова. Преподавателката по журналистика разбра, че журналистите са изгонени, но попита само: „А преподавателите?“.

Охраната спря и нея, тъй като не показа пропуск и тя отиде да преговаря с даващите картончета, осигуряващи вход. Получи такова и влезе.

Малко по-късно отвътре излезе друг охранител, който демонстративно заговори по телефона точно до репортера на OFFNews: "Общото събрание гласува да не пускаме журналисти...."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7926

2

Ирена Колева

02.12 2018 в 16:29

Че каква работа имат журналистите на хората по събранията.... На тях някой да ходи и да им се вре по редакциите, когато заседават...

11671

1

безпартийна

28.11 2018 в 11:55

Тъпа реакция на академичната общност.