Софийският университет обсъжда парите си на тайно Общо събрание днес

Александра Маркарян 28 март 2018 в 07:36 5865 0

Софийският университет е свикал днес Общо събрание, чието провеждане пази в тайна.

Информация за него не е публикувана в сайта на университета, медиите не са поканени и ако се опитат да влязат в зала 272, ще бъдат изгонени. Граждани, които биха искали да присъстват, за да чуят например как издържаният от данъците им университет управлява парите им, също няма да получат достъп. 

OFFNews получи от свои източници поканата с дневния ред, изпратена до членовете на ОС от председателя му проф. Тинко Тинчев, а пред наш репортер ръководителят на отдел "Информация и връзки с обществеността" Боряна Коларова потвърди за Общото събрание. Тя ни увери, че медии няма да бъдат допуснати, защото е направена промяна в правилника на Университета.

OFFNews писа за нея на 29 ноември 2017 г. Тогава ОС реши, че общите събрания на Софийския университет вече няма да са публични, а граждани и журналисти няма да присъстват при обсъжданията и гласуванията на решенията за това как ще се управлява СУ. Решението - прецедент в историята на най-старото ни висше училище – бе взето от 256 членове на Общото събрание. Петима гласуваха с „Не“, 15 се въздържаха.

Актуалният текст на чл. 12 (6) гласи: „Заседанията на Общото събрание са открити за членовете на академичната общност“. Старият беше: „Заседанията на Общото събрание са публични“.

По време на събранието миналата есен никой не обясни защо се налага тази промяна, но и никой от присъстващите членове на ОС в зала 272 на Ректората не попита.

Дневният ред на днешното ОС, което ще се проведе в зала 272 и ще започне в 10 ч., предвижда:

- преглед и оценка на финансовата политика на Софийския университет през последните 12 години и новата финансова политика и мерки за стабилизиране на Университета;

- попълване на състава на Академичния съвет.

Постъпили са и предложения за включването на допълнителни точки в дневния ред:

· Обсъждане на мерки за кардинално повишаване на доходите на преподавателите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (проф. Ирина Зиновиева)

· Намаляване на административната тежест в Университета (проф. Ирина Зиновиева).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!