Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Снимки от полицейската обсада на столицата на Канада

ОFFNews 23 октомври 2014 в 16:30 8226 0

Полицейската обсада на столицата на Канада.

Снимка Reuters.

Полицейската обсада на столицата на Канада.

Представяме ви подбрани снимки от колегите ни от "Ройтерс" на военната и полицейска обсада на центъра на столицата на Канада - Отава, след вчерашното терористично нападение над парламента.

Вчера стрелба в центъра на канадската столица Отава парализира за часове града, който беше блокиран от полицията. Властите установиха стрелеца - 32-годишният канадски гражданин Мишел Зихаф-Бибо, който наскоро е променил името си и е приел исляма.

Структурата за защита на САЩ и Канада НОРАД е обявила високо ниво на опасност, тъй като има подозрения, че заподозреният за стрелбата в парламента, военния мемориал и търговски център в столицата Отава, е действал в част от план за терористично нападение.

Във връзка със стрелбата северноамериканското военновъздушно-космическо командване и ВВС са вдигнати в бойна готовност.

Светът осъди покушението, при което загинаха нападателят и един войник.

Според появилата се информация убитият от полицията Зихаф-Бибо е имал проблеми с властите, докато е живеел в Квебек и многократно е бил изправян пред съда. По данни на канадски медии той е бил включен в „списъка на пасажерите представляващи заплаха”, с пояснението, че той, попадайки зад граница, може да стане участник в престъпления.

Според британския вестник „Guardian” точно преди да отекнат изстрелите в Отава, премиерът Стивън Харпър на Канада и неговият екип са обсъждали как най-добре да се противодейства на опасността от „домашен” тероризъм. Обсъждането е било предизвикано от нападенията срещу канадски военен персонал в понеделник и спешните доклади на канадското разузнаване, че опасността от израснали в Канада терористи е съвсем истинска.

Само ден преди атаката властите повишиха с една степен терористичната заплаха в Канада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!