САЩ вдигнати в бойна готовност заради стрелбата в Отава

Offnews 23 октомври 2014 в 07:34 6420 2

Стрелба в Отава

Снимка Shirlee Engel/Twitter

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване и ВВС са вдигнати в бойна готовност, съобщава NBC, като се позовава на високопоставени военни.

Причината е стрелбата в центъра на канадската столица Отава, която парализира за часове града, който беше блокиран от полицията. Властите установиха стрелеца - 32-годишният канадски гражданин Мишел Зихаф-Бибо, който наскоро е променил името си и е приел исляма. 

Структурата за защита на САЩ и Канада НОРАД е обявила високо ниво на опасност, тъй като има подозрения, че заподозреният за стрелбата в парламента, военния мемориал и търговски център в столицата Отава, е действал в част от план за терористично нападение. 

За момента бойни изтребители не са вдигани във въздуха.

Светът осъди покушението, при което загинаха нападателят и един войник.

Според появилата се информация убитият от полицията Зихаф-Бибо е имал проблеми с властите, докато е живеел в Квебек и многократно е бил изправян пред съда. По данни на канадски медии той е бил включен в „списъка на пасажерите представляващи заплаха”, с пояснението, че той, попадайки зад граница, може да стане участник в престъпления.

Според британския вестник „Guardian” точно преди да отекнат изстрелите в Отава, премиерът Стивън Харпър на Канада и неговият екип са обсъждали как най-добре да се противодейства на опасността от „домашен” тероризъм. Обсъждането е било предизвикано от нападенията срещу канадски военен персонал в понеделник и спешните доклади на канадското разузнаване, че опасността от израснали в Канада терористи е съвсем истинска. 

Само ден преди атаката властите повишиха с една степен терористичната заплаха в Канада

По данни на представителя на базата на канадските въоръжени сили „Валкартие” Мари Франс Пулин, препоръка към канадските военнослужещи в Квебек да не носят униформите си по време на служба е издадена във връзка със стрелбата в Отава. Тя не уточни дали препоръката е издадена само за провинция Квебек или важи за цялата територия на Канада.
Повечето административни сгради в канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор са отворени, въпреки стрелбата в Отава, която се намира в провинция Онтарио.

Летището и военната база в Хепи Вали Гуус Бей нямат промени в дневния си режим и остават отворени. Представител на международното летище „Сейнт Джон” в провинция Нюфаундленд и Лабрадор заяви, че няма предприети извънредни мерки за сигурност.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че американските власти не разполагат с информация за мотивите на стрелеца, както и за негова връзка с терористични групи. Обама подчерта, че е потресен от трагичния инцидент, който по неговите думи още веднъж показва необходимостта от бдителност.

По данни на медиите, съучастници на престъпника може все още да се намират на свобода, но тази информация не е потвърдена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови