Служители на военно предприятие блокират Подбалканския път

OFFNews 03 февруари 2016 в 08:11 2789 2

Служители на военно предприятие блокират Подбалканския път

Работещите в предприятието на Министерството на отбраната "Интендантско обслужване" ще блокират Подбалканския път днес, в знак на протест срещу уволнението на директора им Ганчо Караджов. Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев той беше свален от поста. Мотивите на МО са, че предприятието приключва 2015 година с големи задължения. 

„Въпреки рамковото споразумение и три сключени договора с Министерството на отбраната през 2015 година за над 5 640 000 лв., „Интендантско обслужване“ ще приключи годината със задължения в размер на 3 155 000 лв.“, отбелязват от МО. Като друга критика за неефективното финансово управление се посочва, че едва 3.3% от приходите са по договори с външни контрагенти, което не отговаряло на очакванията за активизиране на дружеството на пазара. „Не са изпълнени икономическите показатели по Бизнес програмата за 2015 година като по показател „счетоводна печалба“ дружеството очаква загуби в размер на 248 000 лв., което води до отрицателна рентабилност на приходите“, е последният от споменатите мотиви за освобождаването на Караджов.

Самият Караджов смята, че свалянето му от поста е поръчка. Той твърди, че дори министърът на отбраната му обяснил, че решението му е взето под натиск. "След среща с министъра на отбраната разбрах, че действително под натиск е трябвало да бъда освободен", каза той пред Нова тв. По думите му става въпрос за сценарий, за който обаче са виновни "други хора". 

Караджов е убеден, че предприятието не е с лоши финансови резултати. По думите му задълженията са 1.470 млн. лв., а като се приспадне капиталът на предприятието те се стопяват до 382 хил. лв.

Работещите в предприятието заявиха, че се опасяват, че всичко това се прави заради очаквана поръчка за 20 млн. лв. Министерството на отбраната ще поръча ушиването на униформи за армията за три години напред. Според работниците със смяната на директора и с промените в Закона за обществените поръчка парите ще отидат при друг изпълнител. Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов. 

Според зам.-министъра на отбраната Даниела Йосифова обвиненията са "смешни", тъй като целта била точно обратната и МО очаква офертата на предприятието, за да му възложи директно поръчката. Тя обясни, че не знае защо директорът смята, че е бил "сготвен". Тя обясни, че основният мотив за отстраняването на директора са именно лошите резултати. При заложен положителен финансов резултат за 2015 г., въпреки подписания договор с МО над 5 млн. лв., те са на загуба с почти четвърт милион", обясни Йосифова. По думите ѝ обаче, за да получи поръчката, предприятието трябва да има 80% приходи от МО и 20 % собствени, каквито обаче няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!