След години на дигитално обучение Швеция връща хартиените учебници

Уроците, които се водят само с цифрови технологии, водят до по-слаби резултати, твърди министър Лота Едхолм

OFFNews 20 февруари 2024 в 09:39 9370 2

учебник

Снимка Pixabay

Учебник

Швеция отдавна е смятана за модел за подражание в областта на цифровото обучение. В резултат на това днес много ученици вече не знаят как изглеждат печатните учебници и как да учат с тях, съобщи Нова телевизия.

Сега шведският министър Лота Едхолм на образованието призовава за връщането на истинските книги в класните стаи. Според нея уроците, които се водят само с цифрови технологии, водят до по-слаби резултати.

Екип на „Дойче веле” посещава училище в южния шведски град Сьобо. Пред камерите четвъртокласници получават първите си книжни учебници. Досега те са работили почти изцяло с лаптопи по математика. Не им отнема много време да забележат разликите. Споделят, че в хартиените помагала има повече описания, но пък компютърът можел да чете задачите на глас. Децата признават, че ще им е трудно да свикнат и с писането на всичко на ръка.

Само преди пет години Министерството на образованието издаде национални насоки, в които се препоръчва използването на цифрови учебници. Сега обаче и учителите забелязват отрицателния ефект от изцяло дигиталните уроци: децата четат по-бавно, имат по-беден речник и разбират по-трудно всичко прочетено.

Министърът на образованието иска и да предотврати това децата да са „залепени” за екраните от ранна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

2

демотиватор

20.02 2024 в 11:19

Като дете особено ценях учебниците с по-голямо поле и междуредия- можех да си водя "на място" забележки и кратки пояснения, освен писаното в тетрадката.
Намирам (при съответния опит) и търсенето (на отделни пасажи, но не на единични думи) в хартиения учебник за по-бързо, отколкото в цифровия. Могат да се слагат м/у страниците надписани "указатели" за бърз достъп (кат в хартиените библиотеки) и др. подобни...

1000

1

Tsvyatko Kovachev

20.02 2024 в 10:16

те малките папагалчета достатъчно се взират в телефоните си - нормало е , но ако му дадеш кашон с бонбони , ще ги изяде всичките и ще му стане лошо , тъй че по добре някой друг да решава заради него , колко ще бъде забавата ...