След 18.01. решават дали големите ученици да се върнат в клас

OFFNews 04 януари 2021 в 10:25 1328 0

Таня Михайлова

Рано е за дата за връщането на по-горните класове в клас. Решение за евентуална дата ще бъде взето след 18 януари, обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в сутрешния блок на bTV.

Ще се следи епидемичната обстановка, а не е изключено след отварянето на училищата отново да се премине към дистанционно обучение.

Днес в класните стаи се върната учениците от първи до четвърти клас.

„Последните наши проучвания показват, че учениците до 11 г. не представляват риск за възрастните“, каза Михайлова. По думите ѝ в училищата рискът е контролиран.

Тя посочи, че дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

„Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова. Според нея това ще даде отражение след години.

„В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира още зам.-министърът.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани, ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови