Системата за ранно предупреждение не е известила всички за труса в Пловдив

OFFNews 18 юни 2024 в 09:51 4695 0

Земетресение

Снимка БАН

Трус в Пловдив

Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT e известила само някои мобилни устройства за земетресението в Пловдивско снощи, съобщи БНТ. Сигнал не е изпратен дори до някои телефони с по-нови операционни системи. Сеизмолог предупреждава, че вторичните трусове ще продължат и през следващите дни.

Снощи в 20:24 ч. беше регистриран трус с магнитуд от 4,3 по Рихтер в Пловдив. Дълбочината му е била 5 км. Земетресението стресна жителите на Пловдив и на областта. Усетен е от Садово до Хасково, включително и на обсерваторията в Рожен.

Хората описват земетресението като краткотрайно, но предшествано от силно бучене. През октомври на същото място имаше земетресение от 4,7 по Рихтер. Сега няма разрушения, няма и пострадали.

"След труса имаше 17 вторични труса (афтършокова серия). Те ще продължават и през следващите дни. Голяма част от тях не са усетени от хората, защото са били със сила около 2", каза в ефира на "Твоят ден" по Нова тв сеизмологът от БАН Пламена Райкова.

Според нея случилото се не е необичайно за Пловдивско.

"Районът е сеизмичен. През 1928 г. там е имало трус с магнитуд 7,1. В последните години пък наблюдавахме няколко земетресения със сила между 4 и 5 по Рихтер", посочи тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16