Сините талони вече са в историята, с тях - и златните

OFFNews 07 август 2023 в 06:05 7413 1

Снимка OFFNews

От 00:00 часа на 7-и август сините контролни талони към шофьорските книжки официално престанаха да съществуват и вече не е нужно да се носят от шофьорите на автомобили.

Това стана възможно след приемането на промените в Закона за движение по пътищата, които бяха обнародвани в "Държавен вестник" в петък. 

До момента синият талон, носещ информация за контролните точки, бе задължително допълнение към шофьорската книжка. Наред със синия талон, в "историята отива" и "златният талон", който се издаваше на шофьорите без нарушения.

"Вече няма да има златни, червени, сини талони. Това нещо няма да бъде използвано, няма да бъде вече валиден документ на територията на Република България. След отмяната на хартиения документ водачите ще могат да проверяват броя контролни точки чрез електронна система, изработена от МВР", заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Русинова уточни, че системата все още не работи и не е ясно кога проверките на контролните точки ще може да се правят по електронен път.

"В момента няма такава възможност, освен да се проверява на място в Дирекция "Пътна полиция", но в бъдеще би следвало всеки водач да може да си прави такива справки, включително и за това дали дължи някакви глоби за нарушения, извършени на пътя", поясни Русинова, като припомни, че за целта са направени промени и в Закона за електронното управление.

Няма задължение шофьорите да връщат някъде сините си талони. Водачите може да си ги запазят за спомен от едно отминало време, предложи Русинова.

Законопроектът за премахване на синия талон бе внесен още през октомври 2022 г. от "Демократична България". Впоследстви е иГЕРБ предложи същото

В крайна сметка промяната бе гласувана в 49-ото Народно събрание и то в последния ден на сесията - на 28 юли

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

07.08 2023 в 08:45

"От 00:00 часа на 7-и август сините контролни талони към шофьорските книжки официално престанаха да съществуват и вече не е нужно да се носят от шофьорите на автомобили."

"Русинова уточни, че системата все още не работи и не е ясно кога проверките на контролните точки ще може да се правят по електронен път."

ГЕНИАЛНО!

Да отменят и личните карти без да работи системата с която да си ги носим в телефона.
 
X

Да помогнем на украинските деца!