След повече от 8 часа дебати: Увеличиха наказанията за пияни и дрогирани шофьори (обновена)

По-високи присъди и за каналджиите - важна поправка за влизането на България в Шенген

Кристина Минчева 28 юли 2023 в 21:27 13923 2

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА ЙОРДАНОВА

Депутатите в пленарна зала

След повече от 8 часа дебати депутатите приеха промените в Наказателния кодекс. Част от тях включват наказанието за шофьор, който причини смърт на пътя и е дрогиран или пиян, няма книжка, избяга от местопроизшествието или ако деянието е извършено на пешеходна пътека, да получи минимум 5 години затвор. В момента наказанията са от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи – от 5 до 20 години.

Депутатите вдигнаха долната граница и приеха да станат съответно от 5 до 15 години и от 10 до 20 години.

В тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, ако то е собственост на извършителя, но ако не е, ще присъжда равностойността му. Съдът ще има същата възможност и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

Депутатите увеличиха и наказанията за причиняване на смърт в катастрофа при непредпазливост на 3 до 8 г. затвор, а в особено тежки случаи – от 10 до 20 г. В момента те са от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи – от 3 до 10 години.

Отпада синият талон от задължителните документи за шофьорите. Вместо него ще има регистър, в който ще се съхранява информацията за отнетите точки.

Отпадна идеята колите да минават технически преглед само след като водачът си е платил всички глоби, наложени му от КАТ.

В 7-часовото обсъждане на НК в пленарна зала на второ четене парламентът повиши и наказанията за трафик на нелегални мигранти. Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години и глоба от 5000 лв. до 20 000 лв., предвиждат поправките. Досега за това престъпление се предвиждаше затвор от една до шест години.

Депутатите одобриха още предложението на Петър Кьосев от ПП-ДБ към предвидените наказания при престъпления, извършени по расистки и ксенофобски подбуди, да се включат и свързаните със сексуалната ориентация. Аргументът му бе, че и до днес България не е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че подобен тип нападение се инкриминира като класифициращ признак от гледна точка на наказателното право.

„Молбата ми е да мислим за бъдещето и да не чакаме следващите жертви на такъв тип нападение. Ние направихме предложение за промяна на текстовете, за да се направи така, че хомофобските подбуди да бъдат по-тежко наказуеми според българското наказателно право, за да отговорим, както на Европейската конвенция за правата на човека, така и да защитим правата на тези хора“, изтъкна Кьосев.

Разгорещени дебати предизвика предложение на "Възраждане", свързано с института на неизбежната отбрана. От парламентарната група предлагат да се предостави възможност на гражданите за самоотбрана при нападение. Те дават пример със ситуации, при които полицията не може да дойде навреме и е наложително беззащитните да се самоотбраняват. Предлага се защитаващият да не бъде съден за убийство при самозащита.

Маноил Манев от ГЕРБ коментира, че е необходима промяна в института на неизбежната отбрана, но свалянето на пределите на неизбежната самоотбрана би довело до непредвидими изстъпления.

Според Бойко Рашков от ПП-ДБ институтът на неизбежната отбрана е изключващ обществената опасност на едно деяние. Задължително при него трябва да има нападение, за да може нападнатият да се защити. Законът изисква да има съответствие между нападението и между защитата. Практиката на съдилищата в това отношение не създава и не показва каквито и да е проблеми при прилагането на този институт в нашата страна. Той бе скептичен към "прибързаните" опити за промяна в института и обяви, че ще гласува "против".

Мнението на независимия депутат Явор Божанков е, че няма превишаване предела на неизбежна отбрана, а това означава, че може да се защитаваме, както искаме.

„Законът е много добре измислен и много добре работещ“, каза Божанков.

Одобрени са поправките за завишаване на санкциите за престъпления, свързани с детската порнография, приети по предложение на БСП.

Инкриминира се разпространението на файлове от торент сайтове, които нарушават авторското право с цел финансови облаги.

Това решение предизвика напрежение в залата. От ИТН обвиниха управляващите, че превръщат всички български граждани, които използват торент тракери, в престъпници.

"Всяко едно дете в тази страна в момента е престъпник, включително и родителите му. И това преследва не този, който доставя, не сайта, от който торентът може да се закачи и да свали филмите, а преследва този, който е цъкнал на това - потребителя", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Народните представители одобриха още наказанието за лица, които участват в нападение на група от населението, отделни граждани или техни имоти заради тяхната раса, цвят на кожата, произход, етническа принадлежност или сексуална ориентация, да е лишаване от свобода до 5 г. или пробация, както и глоба от 5000 лв. до 10 000 лв.

Депутатите повишиха и наказанията за прояви на жестокост към гръбначни животни. Проявите на жестокост при причиняване на смърт или осакатяване на животното ще водят до затвор от една до четири години и глоба. Досега НК предвиждаше наказание до 3 г. затвор за това престъпление.

В началото на дискусията председателят на правната комисия Стою Стоев изчете първите 45 параграфа, което предизвика недоволството на ИТН и БСП. Тя беше прекъсната по предложение на Гроздан Караджов от ИТН.

„Изчетоха се 45 параграфа, а в тях има много раздели. Дискусия не може да се води в момента. Времето е недостатъчно, за да се обхване материята. Ако искате реален дебат, трябва да започнем да разглеждаме параграф по параграф. Невъзможно е за неюристите да разберат за какво става въпрос, моите колеги не могат да се ориентират“, коментира Караджов.

Подкрепи го Георги Свиленски от БСП и заместник-председателят на НС Росица Кирова обяви 15 мин. почивка, за да се вземе решение как ще продължи обсъждането по точката. Впоследствие председателят на НС Росен Желязков прие предложението и законопроектът започна да се разглежда параграф по параграф.

Въпреки обясненията, някои депутати така и не разбраха какво гласуват.

„Аз съм лекар, който нищо не разбира от право. Това, което наблюдавам, е, че залата не слуша, излизат колеги, всеки иска да прокара някакво предложение. Говорим за Наказателен кодекс. Тук зависи животът на хората“, коментира Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

След гласуването на наименованието на законопроекта, което беше прието със 102 гласа „за“, Любен Дилов-син от ГЕРБ направи процедурно предложение гласуването да спре дотук. То не бе прието от депутатите.

„Наказателният кодекс е книгата, променила живота на най-много хора. Предлагам да гласуваме наесен с песен“, каза Дилов.

Корнелия Нинова от БСП направи обратно процедурно положение.

„Дайте да го оставим за септември, за да идете на море! Тогава предлагам извънредно заседание за понеделник, с един ден ще забавите морето“, каза тя. Предложението ѝ не беше гласувано.

След гласуването на първите 46 параграфа Стою Стоев представи останалите 14 параграфа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

28.07 2023 в 23:41

Ауууууууууууу мръсно предателство. За това ли гниха другарите в окопите и в килиите. А другарчетата бастардиничета на другарите от партията и на другарите от съдевната им система кош пряйът? А другарите от родната полиция койш ъ пазьът ако е пивнал два хапа и полочка виски другаря дете на комунист и другаря дете на социалист ?
Това е мръсен и предателски закон. Сега всеки различно способен с помощно превозно средство ще тръгне да пресича по пешеходни пътеки и кръстовища и семейните на правоимеющите другари държавни мъже ( и държавни жени от мъжки тип) ,трябва се се спират да дават предимство,за да не бъдат обвинени,че не зачитат хората с различни потребности А другарите на слави и слави и бесепето защо мълчат. Парламьент от нихилисти и безродници.
Да се борим за правата на другарите дихилисти и съсродници. Да се борим за и придимството на мьерцидьеса и бийеимвьето пред някави си нихилисти и безродници. Пилоня,байряка и дру
гарите са с нами. Мирът е с нами.
Венсеремосе.

22548

1

dolivo

28.07 2023 в 21:52

браво

айде сега и домашното насилие

и отказа от тест за наркотици
 
X

Да помогнем на украинските деца!