След ДБ и ГЕРБ предлага синият талон към шофьорската книжка да отпадне

OFFNews 25 октомври 2022 в 11:20 7654 2

талон

Снимка Архив

Син талон

Синият талон към шофьорската книжка е излишен и затруднява водачите, тъй като всички нарушения се съдържат в базата данни на КАТ, затова трябва да бъде премахнат, предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев, Христо Терзийски и Георги Георгиев.

Подобно предложение, но в Закона за движение по пътищата внесе преди 4 дни и "Демократична България". С цел намаляване на рецидивистите на пътя се въвежда задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива, предвижда предложението на ДБ.

Промените на ГЕРБ в НК предвиждат още затвор до 3 г., ако водачът откаже проверка за наркотици на пътя. Вносителите мотивират измененията със зачестилите случаи на шофиране под въздействието на дрога и необходимостта от поправки, които да имат възпиращо и възпитаващо въздействие върху водачите на МПС. 

Според вносителите отказът от проверка означава употреба и следва да се приравнява на установена положителна проба за наркотици.

Според НК шофьор, който кара под въздействието на дрога, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 г. и с
глоба от 500 до 1500 лв. В същото време обаче Законът за движението по пътищата предвижда административно наказание, ако водачът откаже проверка за установяване на употребата на наркотици, и както при неизпълнение на предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване.

А това дава възможност на дрогираните шофьори да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, обясняват вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Kosta LaKosta

25.10 2022 в 12:19

Уж предлагат да отпадне синия талон ... а между другото и един репресивен закон да шмугнем !! Няма проблем !! Супер чуствителни тестове които отчитат и два беналгина .. и при положителен тест си ВИНОВЕН до доказвана на противното !! Конфискуване на автомобил !! Което си е чисра репресия !! И супер бавни кръвни проби правени в една единсвена лаборатория !! И след 6 месеца ? Ооо извинете .. кръвната проба е негативна !! Невинен сте ! НЯма проблеми . А как са ходили децата на училище през това време в което са ви присвоили колата ? Оправяте се !! Че съпругата ви има книжка и това е семеен автомобил .. не ни е грижа !! ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО !!