Симеонов: 2 г. след началото на пандемията нито сме сигурни срещу вируса, нито за правата си

Ружа Райчева 01 декември 2021 в 18:25 9158 0

Снимка Архив

Дори след въвеждането на зеления сертификат 45% от българите казват, че не желаят да се ваксинират - това е ров, резистентност и съпротива.  Важно е да видим къде сме, защото две години след избухването на пандемията нито сме сигурни срещу вируса, нито сме сигурни за правата си и това е голям проблем.

Това заяви социологът Първа Симеонов в интервю пред бТВ и призова хората да се ваксинират. Той се опасява, че подходът на тези, които поощряват ваксинацията, е сгрешен.

"Сбъркахме като назидавахме хората много и продължаваме да го правим. Интелигенцията на България се изказва презрително към собствения си народ, което води до барикада. Дори след въвеждането на зеления сертификат 45% от българите са категорични, че не желаят да се ваксинират. В момента нито имаме същата свобода, нито сме защитени изцяло", посочи той. 

Според него има пренасищане от експерти. Симеонов даде пример със себе си как, когато сутрин види едни и същи лица в сутрешните блокове да анализират коронавируса, директно изключва телевизора. 

"Това вече е политически, а не експертен въпрос. Имам чувството, че в България има болничен бизнес, а не здравна система. Бизнес, който ни назидава и казва какво да правим, както например ни казаха, че единствената вярна гледна точка е тази на здравните власти. Нали ни представяха ваксинацията като края на нещата, а сега се оказа, че всъщност водят към нещо друго", смята той. 

По думите на Първан Симеонов различните гледни точки са се превърнали в нещо забранено. 

"Категорично не съм съгласен с лудите антиваксърски крайности, нито с оня култ, който казва "Винаги вярвам в науката!", сякаш това е някаква религия. Аз мисля, че има и трета гледна точка - коронавирусът е тук, за да поостане. Ние трябва да се научим нормално и мъдро да живеем редом с този вирус - да ходим на училище и работа, защото останалото е илюзия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови