Ще има уволнени заради кораба край Яйлата, транспортният министър постави ултиматум на собственика

OFFNews 28 септември 2021 в 15:23 4829 4

Снимка Президентство, архив

Транспортният министър Христо Алексиев отиде край местността Яйлата, където вече седмица кораб с азотен тор е заседнал. Той даде брифинг, на който стана ясно, че ще има уволнени от "Морска администрация". 

"Учудващо е, че "Морска администрация" е дала толкова много време на собственика да изтегли кораба си - една седмица да направи план и един месец да изведе кораба", каза Алексиев. Той коментира и че от "Морска администрация" не са спазили изискванията на МОСВ за претоварването. 

По думите му сега правителството трябва да реши ситуацията като "екшън герои" и ще го направи. Министърът добави, че е говорил лично с фирма, която се занимава със спасяване на кораби, както и че се подготвя план в момента за спасяване на кораба. 

Алексиев заяви още, че ще провери по верига "кой е спал и не си е свършил работата" и ще бъде абсолютно безкомпромисен. "Няма да се чака много с уволненията", категоричен е той. "Установени са нерегламентирани контакти и действия от "Морска администрация", каза ресорният министър, без да посочи какви точно. 

Стана ясно, че корабът ще бъде укрепен с четиритонни котви, за да не бъде разбит от вълните, тъй като се очаква те да са до 2 метра. 

"Дойдох, за да се запозная със случая. Виждам една престъпна безотговорност години назад във времето. В закона ясно е разписано, че държавата трябва да има процедура за такива случаи, както и техника. Оказва се, че нищо не е свършено", обясни Алексиев.

По-рано операцията по освобождаване на кораба "Вера Су" беше прекратена за деня заради очакващи се лоши метеорологични условия и скъсано въже. 

След брифинга директорът на "Морска администрация" капитан Живко Петров също говори пред медиите. Той потвърди думите на Алексиев, че няма законова процедура, според която да се действа в такива случаи. За думите на министъра, че уволненията няма да закъснеят, Петров обясни, че не се е родил директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

28.09 2021 в 22:41

Освен това, морското право е морско право, и тукашният министър на транспорта няма думата по случая:))

1215

2

Lyubo

28.09 2021 в 20:22

Offnews, продължавате с грешката - тор е съществително от мъжки, а не от женски род.
Така че правилното е азотен тор, а не азотна тор.