Шефът на Морска администрация: Не съм се родил директор, дай Боже и да не умра такъв

Рени Петрова 28 септември 2021 в 16:25 5776 0

Снимка Стопкадър

"Моето освобождаване е най-елементарното нещо, аз не съм се родил изпълнителен директор, дай Боже и да не умирам такъв, така че това е най-лесното нещо".

Така директорът на "Морска администрация" капитан Живко Петров коментира думите на транспортния министър Христо Алексиев, че няма да се чака дълго с уволненията в дирекцията. 

Петров даде отделен брифинг относно акцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су". 

По думите му корабът е много здраво заседнал върху скалите, а опитът да бъде издърпан е неуспешен.

Относно претоварването на кораба Петров обясни, че няма технически средства да се извърши облекчаване - кранът е много голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите: "Кранът е 22 м, всъщност няма какво да го задържи. Успяхме снощи малко да разтоварим, но този кран не е за пристанищно разтоварване".

"Някакъв товар свалихме с другата баржа, така или иначе трябва да намерим някакви други баржи, с които да продължим олекотяването на кораба", подчерта директорът на "Морска администрация".

По думите му трябва да се търси друг кран за разтоварване.

Петров обясни, че не е знаел, че торът ще изтече: "Кранът беше нает с грайфер да разтоварва, защото това е, което имаме. Видях за какво става въпрос и въпреки всичко решихме тези два часа, с които разполагаме, да свалим част от товара с цел евентуално днес да пробваме да дръпнем кораба, но разчетите сочат, че може би над 600 кубика ще трябва да се свалят".

На въпрос защо след като не разполагаме с техника за освобождаването на кораба, не сме наели фирма, изпълнителният директор на "Морска администрация" отговори, че дирекцията не е спряла да търси такава фирма.

Стана ясно и че според разчетите трябва да се разтоварят още 400-500 тона, но заради лошото време няма как. "Много е тясно за кран и платформа, не може и багер да се сложи директно върху платформа, защото трябва да се заварява," каза Петров.

Капитан Живко Петров потвърди думите на министъра на транспорта, че няма законова процедура, според която да се действа при такива ситуации. 

"Погледнете и вижте има ли въобще в Закона за бедствия и аварии нещо за море - няма. Законът свършва до сушата. Законът за морските пространства - там има един текст, Министерството на транспорта предприема съответните действия. Е, какво предприема точно и с какви институции? Това е истината и е хубаво да се помисли по този въпрос", подчерта Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови