Шест години след взривовете в Челопечене делото влиза в съда

Юлиан Христов 14 март 2014 в 09:45 1586 0

Шест години след взривовете във военното поделение в Челопечене делото влиза в съда. 

На 13 март 2014 г. Военноокръжна прокуратура - София е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бившите офицери от Българската армия - о.р. майор Мирослав Митов, командир на поделение 18 250-Челопечене , о.р. полковник Димитър Петров - Началник на щаба на бригада „Логистика” и о.р. генерал-лейтенант Румен Цоков - заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите.

Разследващите са успели да съберат достатъчно доказателства, уличаващи тримата в извършени длъжностни престпъпления. Те не упражнили достатъчен контрол и са допуснали значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани на територията на поделението.

Резултат от това е инцидента от 3 юни 2008 година, когато малко преди 6.30 часа сутринта сифиянци бяха събудени от разтърсващи взривове.

В резултат на ударната вълна поделението беше напълно разрушено, като са установени и щети на повече от 2 200 къщи, училища и истопански сгради на територията на Столична община. Нанесените щети са на обща стойност около 7,5 млн. лева.

По време на разследването са установени и разпитани над 140 свидетели, назначени са 12 експертизи, сред които балистична, физико - химични, технически, оценителни, счетоводни и комплексна пожаро - взриво - техническа, на обща стойност около над 13 000 лева и са събрани над 55 тома писмени доказателства. Със съдействието на Министерство на отбраната и с участието на чуждестранни военни специалисти е извършено дълбочинно прочистване на поразените райони.

След приключване на разследването, наблюдаващия прокурор е изготвил обвинителен акт, в който в рамките на 240 страници е описал фактическата обстановка на деянията, извършени от тримата обвиняеми, и е квалифицирал деянията им.

За извършените престъпления законодателят е предвидил наказания „лишаване от свобода” от 1 до 8 години.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !