Прочистват Челопечене окончателно през август

Юлиан Христов 25 юли 2012 в 14:06 1259 0

Прочистване на Челопечене. Снимка: БГНЕС
Прочистване на Челопечене. Снимка: БГНЕС

До началото на август ще приключи окончателно прочистването от невзривени боеприпаси на района около поделението в Челопечене, което се взриви на 3-ти юли 2008 г.  

От началото на операцията от българската група и международните екипи са открити и взривени 158 000 броя боеприпаси. След оценка на риска те се унищожават на място в района на поделението или на полигон "Сливница", където до този момент техният брой е 71 000. Повърхностно почистената площ е 98%, а  дълбочинно прочистената е 100%. Отчитайки темпа на работа на българските екипи, се очаква дейностите по повърхностното прочистване на площите във войсковия район да приключат на 3-ти август. Това е и датата, на която е планирано да приключи операцията "Горещо лято". 

Ще продължи работата по окончателното унищожаване в района на инцидента на откритите опасни боеприпаси, взриватели и взривни остатъци. Останалите боеприпаси с малък калибър - около 87 000 броя - ще бъдат унищожени по отделна процедура извън територията на Челопечене.

Предвижда се до няколко месеца да приключи всякаква дейност в района. След това се очаква територията да бъде обявена за продажба или предоставяна на местните власти. Почистването е осъществено с огромната финансова помощ на САЩ в размер на 3 милиона долара.

Четвърта година по случая с взривовете във военното поделение в Челопечене все още не е ясно какво ги е причинило. До края на август месец трябва да бъде изготвена взривотехническата и пожарна експертиза. Нейната задача е да даде отговор на причините за взривовете и дали може да се говори за престъпно деяние в случая. Първоначално срокът за изготвянето на експертизата, която бяха си дали Софийската военнокръжна прокуратура, беше до края на миналата година. Удължаването на срока обаче стана в последната, най-тежка фаза на прочистването на поделението в дълбочина. При него експерти търсят останки или цели, невзривени боеприпаси, които вследствие на взривовете, са вкопани в земята. Освен в дълбочина разчистването беше концентрирано и около водоемите край поделението, в които също могат да се открият невзривени боеприпаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки