Шефът на ДФЗ: Служители се държат като феодали, а не земеделците гледат като на крепостни селяни

OFFNews 09 юли 2021 в 17:10 5465 0

Няма да скрия от вас, че в структурите на Фонд "Земеделие" работят не малко хора, които живеят в средните векове и се мислят за феодали, а на бенефициентите гледат като на крепостни селяни. Обръщам се към земеделските стопани, за да ги успокоя, че служителите, които се изживяваха като феодали вече са предупредени, те са ваши подчинени. Ако не разберат, че са ваши служители, ще се разделим с тях и ще отидат в Бюрото по труда.

Това заяви изпълнителният директор на Разплащателната агенция Борис Михайлов на брифинг.

Михайлов обясни, че служители са се държали "заповеднически и началнически". По думите му има "доста уволнени за най-различни неща".

"Не са си спазвали служебните задължения. До момента нямаме ясни сведения за корупция. Не мога да хвърлям недоказани обвинения. Някои напуснаха по собствени причини", допълни той.

Стана ясно и че над 2000 проекта са забавени с 20-30 месеца. "Всички забавени проекти, които не са никак малко - над 2100и за над 500 млн. лева, ще бъдат завършени до края на годината. Изрядни проекти мухлясват с месеци, без да има движение по тях", каза още Михайлов. 

Изпълнителният директор на ДФЗ коментира още, че има информация, според която хора с румънски номера, "играещи ролята" на телефонни измамници, са искали пари от стопани, за да получат определен процент.

"Ако на някой му звъннат, задължително да се свърже с местното РПУ и с нас. При всички положения става въпрос за измама. Предполагам се представят като някакви посредници. Вероятно казват, че парите отиват някъде нагоре към Фонда. Говорим за телефонни измами. Тези корупционни практики ще ги спрем по всякакъв начин. Искали са проценти - 10-20-40%", обясни Михайлов. 

Шефът на Разплащателната агенция каза още, че ДФЗ разпределя годишно между два и три милиарда - "огромен ресурс и огромна отговорност. Ще бъда безкомпромисен става ли въпрос за измами и корупция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови