Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

'Шалом' открива частно училище в София

OFFNews 20 ноември 2018 в 12:36 11348 0

Организацията на евреите в България "Шалом" открива частно основно училище (I-VII клас вкл.) в София от следващата учебна година.

През есента на 2019 година в клас ще влязат ученици от I до IV клас.

Във втората фаза на проекта е заложено и обучение за по-големите деца.

Ще се работи съобразно изискванията и стандартите на българското образование, като акцентът ще е изучаването на иврит и еврейска история. Но училището не е само за еврейски деца, подчерта Цветина Кънева, пиар на ОЕБ "Шалом", потърсена от OFFNews.

Партньор по проекта е международна организация с ноу-хау за еврейското образование по света, чието име тя не разкри. Целта на създаването на училището е да бъдат интегрирани най-иновативните подходи от сферата на формалното и неформалното образование.

„Организацията ни винаги е инвестирала много усилия и ресурси в образованието. Вярваме, че това е един всеобхватен процес, който включва както любовта към знанието, така и изграждането на ценности. Това е причината ние никога да не спираме да мечтаем и да градим бъдещето на поколения български деца,“ заяви доц. д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“.

Предстои избор на директор, а в процеса на създаването на училището са ангажирани членовете на еврейската общност в България, както и високо квалифицирани български и чужди образователни експерти.

В момента "Шалом" и партньорски световни еврейски организации подпомагат изучаването на иврит в столичното 134 Средно училище "Димчо Дебелянов". През 1997 г. The Ronald S. Lauder Foundation става основен спонсор и партньор на училището. През 2003 г. още една еврейска образователна фондация – World ORT, се присъединява към спонсорите на училището. Създава се модерни компютърни кабинети, научни лаборатории, студия, оборудвани с мултимедийна техника. Обучението по информационни технологии започва от 1. клас, а езиковото образование се допълва от изучаването на английски език от 3. клас.

От 1926 г. до 1939 г. в България се създават и функционират 26 еврейски училища. С приемането на фашистките закони всички те са затворени, а сградите са конфискувани от държавата. През есента на 1944 г. еврейските училища са възстановени и съществуват до 1951 г. Тогава е закрито и последното еврейско училище в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови