Севлиево предоставя обществена информация и на... китайски

OFFNews 08 август 2017 в 08:40 3277 1

Севлиево предоставя обществена информация и на... китайски

Община Севлиево показа находчивост при даването на информация по реда на Закона за достъп до информацията (ЗДОИ). От администрацията отговорили на заявление за достъп до информация, като изпратили копие на подписан между общината и китайски град Нанхай меморандум за сътрудничество.

Координаторът на Програма Достъп до информация Емилия Димитрова е поискала повече подробности за подписания меморандум. Това станало, след като на 20 април тричленна делегация от Севлиево е посетила китайския град след заявените от китайска страна намерения за побратимяване на двата града. 

Логично бе управляващите да дадат повече информация за посоките на побратимяване и дейностите, заложени в двустранния меморандум. След като не се появи и дума по бъдещото сътрудничество, подадох заявление по ЗДОИ, с което поисках копие от подписаното споразумение между кметовете на Нанхай и Севлиево, заедно с разходите, направени от общинския бюджет за пътуването на кмета на Севлиево и две от заместничките му, разказва Димитрова.

От администрацията на общината отговорили на исканията, като изпратили информацията в две части – данни за похарчените бюджетни средства за пътуването – коректна и по пера и копието от меморандума на китайски.

Излишно е да обяснявам какво изпитах, когато отворих отговора на община Севлиево и от него изпадна лист с китайски йерогрифи, подпечатан с „Вярно с оригинала“, за който в придружаващото писмо бе написано: „Копие от подписания меморандум Ви предоставяме на хартиен носител“, коментира Димитрова.

Тя се позовава на Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол, в който се посочва, че подписването на официални документи се обявява на български и на чужд език. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови