Quantcast

Сергиите по морето да останат, предлага БСП

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2013 в 15:09 4450 13

Южният плаж във Варна
Южният плаж във Варна

 

Търговските обекти на първа линия на черноморското крайбрежие (зона А – 100-метровата ивица от брега) – сергии, павилиони и др., ще бъдат оставени да работят, а концесионерите на плажове вече ще могат да заемат до 70% от пясъка с чадъри и шезлонги. Това предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, внесени от народния представител Димчо Михалевски и още трима депутати от левицата.

Ограниченията за сергиите по морето бяха въведени в началото на тази година от правителството на ГЕРБ и по сега действащия закон за Черноморието, в 100-метровата ивица от брега могат да се разполагат единствено сгради за спортни и културни дейности, и елементи на градското обзавеждане като спирки на градския транспорт – при това с максимална плътност на застрояване до 10%. Целта беше да се премахнат безразборните сергии и търговски обекти в някои от курортите по морето, а гратисният период за премахването им е 1 година – до март 2014.

Търговската площ на охраняемите плажове – заведения и места за чадъри и шезлонги, ще се увеличи значително, предвижда друга група текстове в законопроекта. За свободно разполагане на плажни принадлежности вече ще се отреждат 30-50% от площта на плажовете - при дял от 50% досега, гласят поправките. Така концесионерите или наемателите на плажовете вече ще могат да покриват до 70% от пясъчните ивици с чадъри.

Отделно, площта на преместваемите обекти на големите плажове – като заведения за хранене и напитки, и др., ще бъде увеличена двойно, предвижда законопроектът. По сега действащите правила на плажовете под 40 дка преместваемите обекти трябва да заемат до 2% от площта на плажа, а за онези над 40 дка. - до 1% от площта. Новите поправки предвиждат обектите да заемат до 2% от плажа, независимо от площта му. Мотивът на вносителите е, че разходите на наемателя на плажа до голяма степен зависят от броя на спасителите, а броят на водноспасителните постове е обвързан с дължината на плажа, не с площта му – под или над 40 дка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 20:24

Значи вище сега сергии трябва да има и на всяка сергия работилниица с назначен китаец,та да не се налага да се ходи до илиянци.Така стоката ще е оригинал месно производсво, оригинал бате.

11.12 2013 в 12:50

Едно разумно и правилно решение! Въпреки провокативното заглавие на статията, защото приетите от предното правителство решения просто осакатяваха безчет нормални инвестиционни програми на крайморските общини и нормалните инвеститори. Защото няма как да твърдим, че България може да бъде нормална морска туристическа дестинация, без възможност за разумни инвестиции в база и инфраструктура в тези райони, така че лично аз горещо приветствам готвените промени в този силно рестриктивен закон, приет напук на карайморските общини и инвеститори от предното правителство нормативен акт!!

10.12 2013 в 17:11

всичко е борба за изборни гласове.печелят от пощадените,вземат рушвети,плащат още гласове,харесват се на масата ,която има претенцията само да е жива ,да има къде да удари една бира,да пуши навсякъде и да чака някой да дойде да я оправи тази държава.всичко в духа на народопсихологията.женският пазар- ряпа да яде.но политическата циганизация е стар маниер на БСП.

10.12 2013 в 16:24

+1

10.12 2013 в 16:21

БСП=ЦИГАНИ - Цигани , Сергии , Кебапчета , Цигани , Кражби това са БСП !

10.12 2013 в 16:14

Предишното правителство подготвяше почвата за това. И с успех. Я виж сега как всеки, който не е съгласен с ограбването на България е обявяван за подкрепящ ГЕРБ, наркоман, алкохолик и т.н.
Настана времето за голямато лапане - в ПАРЛАМАента са се събрали само лапачи.

10.12 2013 в 16:03

Ти пък! Раковски....по-скоро се казва Агент Съби на БРЦК и борец срещу редът наложен в държавата от законната и демократично окупирала отоманска империя.

Виж го каква брада е пуснал - сигурно е бил алкохолик.

Само обикалял и нарушавал реда. :D

10.12 2013 в 15:46

Малко е! Целият плаж в чадъри. Да не остане пясък на който да си опари някой крачето. И на всеки пет метра семкаджия, царевицаджия и събирач на такси.
Бахти чумата е тва правителство! За няколко месеца от ужасно много зле, положението в България стана трагично!

10.12 2013 в 15:36

До сега при разрешени 50% те заемаха 70% от плажа. Сега при разрешени "до" 70% едва ли ще оставят 10%, някъде в периферията, до тоалетните.

10.12 2013 в 15:31

БСП-арите се опитват да крадат като за последно. Никакъв срам нямат вече. Съвсем безогледно започнаха.