Само лицензирани екскурзоводи ще водят туристи в православните храмове

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 20:32 4431 2

Само лицензирани екскурзоводи, които са добре запознати с православните канони и традиции, ще могат да водят туристически групи в църквите и манастирите.

За това са се разбрали на среща днес представители на Асоциацията на екскурзоводите в България и на Българската православна църква, съобщава Светият Синод.

Освен това те са се разбрали, когато е възможно екскурзоводите да бъдат подпомагани и от духовници или специално определени за целта служители и богослови от съответния храм или манастир.

На срещата е била обсъдена възможността за участие на представител на Светия Синод в Комисията по лицензиране на екскурзоводи, за да се следи нивото на подготовка на кандидатите в областта на православната религия.

Коментирана е и идеята за изнасяне на лекции от богослови на теми, свързани с устройството и същността на православния храм или светата обител, богослужебния цикъл и свещенослужителите, поведението в храма, които ще имат за цел да повишат квалификацията на екскурзоводите.

Предстои Асоциацията на екскурзоводите в България да внесе официално писмо с предложение за сътрудничество със Светия Синод на БПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 22:52

Да хванеш едните, с тях да удряш другите.

19.02 2015 в 21:44

Къде е границата между църквата и туризма?
Да назначим екскурзоводи богослови от Синода - кой ще им плаща? Мисистерство на туризма (или каквото са измислили междувременно там
или Синода? Къде отиват туристите? В национален "туристически" обект или "в църковен имот"?