Съдът пак върна делото „Станишев”

OFFNews 28 септември 2015 в 14:01 3858 4

Съдът за пореден път върна делото „Станишев”

Делото срещу бившия председател на БСП Сергей Станишев беше прекратено и за пореден път върнатo на прокуратурата.

Станишев е обвинен за това, че в периода 4.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в София е загубил седем документа с класифицирана информация. 

Днес съдия Александра Йорданова даде срок от един месец обвинението да бъде коригирано и внесено отново в съда.

Прокуратурата не е съгласна с решението на съда за връщането на делото срещу Станишев и ще го обжалва, каза прокурорът по делото Димитър Петров. Той беше категоричен, че грифът "секретно" няма да бъде свален.

Делото срещу Станишев започна в началото на мандата на първото правителство на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов оповести, че "лоялен гражданин" му е предал документите, които били изгубени от Станишев. По-късно се оказа, че този гражданин е Алексей Петров, тогава служител в ДАНС. 

Делото срещу бившия лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти в Европарламента беше връщано няколко пъти заради пропуски в обвинителния акт. 

На 19 декември 2013 г. СГП поиска Станишев да бъде освободен от отговорност и да му бъде наложено  административно наказание.

Последното внасяне на искане за възобновяване на делото прокуратурата направи на 25 май. До този момент делото беше спряно заради имунитета му на евродепутат, който, с решение на Европарламента, беше свален на 11 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови