С най-дългото Никулденско хоро Бургас посреща своя празник

OFFNews - Бургас 06 декември 2017 в 07:00 2057 0

Стотици се събират всяка година на Никулденския концерт в Бургас

Станалото традиционно за Бургас Никулденско градче, в градинката до Часовника, ще е част от празника и през тази година, като събира в себе си всички видове изкуства от морския град. Писатели, поети, художници и музиканти ще забавляват бургазлии и гостите на града през целия ден.

Именно там е бъде осветена и празничната трапеза, на която кметът Димитър Николов разчупва питата. В зависимост от това кое парче е по-голямо се гадае дали следващата година в Бургас ще се родят повече момчета или повече момичета. Щом приключи обредният ритуал, ще започне раздаването на традиционния за празника рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта и със съдействието на полевата кухня на Военноморска база - Бургас. Пунктовете с рибния курбан тази година ще бъдат разположени до Община Бургас, до СУ "Петко Росен" в ж.к. "Меден рудник", на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и до Морската гара.

Амбицията тази година е в Бургас да се извие и най-дългото Никулденско хоро. Младежи от инициативата "Бургас обича младите" ще го поведат по ул. "Александровска" от 14.00 часа. В него ще вземат участие ученици от бургаските училища и млади танцьори от фолклорния танцов ансамбъл към Професионална търговска гимназия, от ФТА "Никола Гинов" и ПФА "Странджа".

Традицията ще бъде спазена и в друго отношение. За пета поредна година, всички именици в града ще могат да се запечатат на т. нар. златна снимка за поколенията. Фотосът ще бъде направен точно в 13:30 часа на площад "Атанас Сиреков".

Атрактивна изложба в Културният център "Морско казино" ще пресъздаде автентичната атмосфера на Бургас отпреди век. Акцент в експозицията "Завръщане въ стария Бургасъ" е оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията, което ще бъде показано за първи път в града.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас, което ще се случи по време на големия Никулденски концерт на площад "Тройката" от 17.30 часа с Графа, Тони Димитрова и много други обичани изпълнители.

А старите бургазлии и днес ще цъкат с език, след като из града ще се носи миризма на печена скумрия, която вече не е част от Черно море. С репликата „И шаранът е риба“ и днес някои ще уважат светеца с традиционната риба, а други ще предпочетат чернокопа, който тази година не бе толкова изобилен. С молитвата следващата година да е по-благодатна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови