Стотици именници се снимаха за спомен в Бургас

OFFNews - Бургас 06 декември 2016 в 15:53 3450 0

Снимка община Бургас

Една от бургаските традиции на празника на града беше спазена и днес. На Никулден стотици именници се снимаха с кмета на Бургас пред сградата на общината. Част от общо 7120-те празнуващи се се подредиха на площад "Атанас Сиреков" за превърналия се в традиция от четири години момент. Всеки от тях получи специална значка и моряшко шалче. Снимката бе направена точно в 13.30 часа, а оригиналната фотография ще бъде изпратена за съхранение в Държавния архив. Всички именници я получават безплатно.

Празникът в Бургас започна от сутринта, стотици се стекоха на импровизирания плаж до Часовника, където имаше пясък, шезлонги, спасителен пост и спасители. А един от емблематичните „гларуси“ на стария Бургас, Петьо Пандира, също оживя, пресъздаден от бургаски актьор.

Стотици бургазлии се наредиха и за традиционния рибен курбан, а рибата на скарата обръщаха и кметът Димитър Николов и министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова, която е родом от морския град.

На метри от скарата бе осветена и Никулденската трапеза и градоначалникът разчупи питата, която беше наречена за благоденствието на Бургас за следващата година. Повече момичета ще се раждат в града през 2017 г., сочи тълкуванието след разчупването на обредния хляб.

В истински празник за бургазлии се превърна и тържествената литургия, отслужена в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ от Сливенския митрополит Иоаникий. След дългогодишен ремонт, църквата отново отвори врати за миряните. Най-представителния храм в Бургас е на повече от 100 години. Според специалистите, след извършените интервенции сградата е готова да запише поне още един век в историята си. Много бургазлии не знаят, но инициативата за ремонта на храма, за който са инвестирани и държавни пари, стартира от покойния депутат Димчо Михалевски, който бе избран именно от морския град.

Четирима души бяха удостоени със званието „Почетен гражданин“ на тържествената сесия на общинския съвет – текстописецът Жива Кюлджиева, писателят Борис Бухчев, сценаристът и писател Георги Ингилизов и художникът Руси Куртлаков. Петима младежи получиха „Почетна значка“ - Александър Пеев, Радостин Богданов и Ивелин Йотов бяха удостоени за това, че предотвратиха телефонна измама. Антон Ковачев и Християн Иванов помогнаха за залавянето на опасен престъпник.

Георги Динев е тазгодишният носител на приза "Художник на годината". Наградата по традиция се връчва на общата изложба на бургаските художници на 6 декември, която се провежда в галерията на ул. "Александровска" 22.

Празникът на Бургас продължава, следвайки традициите. Точно в 18 ч., по време на концерта на пл. „Тройката“ ще бъдат запалени светлините на Коледната елха

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!