300 кг незаконно уловена риба задържаха в Бургас

OFFNews 05 декември 2017 в 16:06 4769 1

300 кг незаконно уловена риба задържаха в Бургас

Близо 300 кг риба - таранка и шарани, 2.5 км рибарски мрежи, както и три рибарски лодки задържаха служителите на Четвърто Районно управление – Бургас и „Специализираните полицейски сили” при ОДМВР – Бургас при осъществена полицейска операция в района на езерото Вая.

Задържан е 33-годишен бургазлия, който е отведен в полицията, съобщиха от полицията в Бургас.

Риболовните атрибути, както и рибата, са конфискувани, като предстои предаването ѝ на Дирекция „Социален патронаж” към община Бургас, откъдето да достигне до трапезата на социално слаби бургазлии в навечерието на Никулден.

Преди седмица служителите от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от Районно управление – Айтос задържаха на входа на Айтос тон и 200 кг риба от вида „сребриста каракуда” и „платика”. Рибата тогава беше превозвана с товарен „Мерцедес Спринтер” с хасковска регистрация.

Задържани са двама мъже, които твърдели, че уловът е от язовир „Цанко Церковски” край Карнобат и бил предназначена за пласиране в Русе.

От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи, поради което своевременно са информирани служителите на ИАРА - Бургас и ОДБХ – Бургас.

С оглед поверените им законови компетенции служителите от двете институции извършили конкретни проверовъчни действия, в хода на които са констатирани нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите. Установено е, че рибата е уловена в язовир „Мандра”, като тон от нея е от вида „сребриста каракуда” /таранка/ и 200 кг. е от вида „платика”. Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на Дирекция „Социален патронаж” към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ – Бургас изготвили два акта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови