Реставрираната Царска баня в Банкя отваря врати утре

OFFNews 29 септември 2022 в 13:25 4296 2

Минерална баня в Банкя

Снимка БГНЕС

Царската баня в Банкя ще работи от 9 до 20 часа

Минералната баня в Банкя отваря врати за посетители от утре, работното време е всеки ден от 9 до 20 часа. 

На официална церемония днес, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Георги Георгиев, бяха представени обновените пространства за релакс, термални зони, басейни и други услуги в минерална баня. Билетът за всички услуги ще струва 15 лева. 

Позната още като Царската баня, тя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Той завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност, припомнят от Столичната община.

Ценните свойства на минералната вода, която се използва, са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

На 21 юли тази година Столичният общински съвет взе решение минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество „Софийски имоти“. В доклада вносителите одобриха учредяване право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански помещения.

До решението управлението на банята да бъде дадено на "Софийски имоти" се стигна, след като не се намери концесионер на минералната баня. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

29.09 2022 в 15:12

Тъкмо един човек от Банкя да се изкъпе за изборите, че да му се радват хората...