Рекорд на работещите деца у нас за 2019 г.

Пандемията може да подтикне милиони уязвими деца към работа

OFFNews 12 юни 2020 в 10:37 1987 0

Рекорд на наетите непълнолетни деца у нас за 2019 г. - 9 400 деца, показват данните на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". 

Според наблюденията на Инспекцията по труда при ръста на безработицата намаляват исканията за наемане на непълнолетни лица. За петте месеца на 2020 г. инспекцията дала 540 разрешения за младежи до 18 г. и 8 за ненавършили 16 г. За същия период на м.г. разрешенията са били съответно 1639 и 31, а през 2019 г. е постигнат рекорд с 9400 разрешения.

От Международната организация на труда смятат, че коронавирусната криза може да подтикне милиони уязвими деца към детски труд, поради предизвикания от нея икономически шок и намаляването на средствата за препитание на хората.

"За съжаление, често децата са първите, които страдат. Най-тежките форми на детски труд, като и сексуалната експлоатация, която основно засяга момичетата, често се увеличават при намаляване семейните доходи", предупреждават от организацията. 

Според статистиката на организацията преди разпространението на COVID-19 почти 100 милиона деца са били спасени от детски труд. Броят им намалява от 246 млн. през 2000 г. до 152 млн. през 2016 г., като почти половината - 73 млн. от които работят в опасна работна среда.

У нас като цяло детският труд в най-тежките му форми е елиминиран, а в трудовото законодателство е регламентирана и специална закрила по отношение на наемането на непълнолетни. Детският труд до 16 г. е забранен, тъй като това е конституционно определената възраст за задължително образование в България. Разрешения за деца под 16 г. се дават само по изключение – най-вече за участие на талантливи деца в театрални и музикални състави, в кинопродукции. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията е престъпление. Трудовото законодателство предвижда облекчени условия на труд за непълнолетните. За тях полагането на нощен и извънреден труд е забранено.

За лицата до 18 г. нощен е трудът от 22 часа до 6 часа, за ненавършилите 16 г. – от 20 до 6 ч. Непълнолетните работят при намален работен ден от 7 часа при заплащане не по-малко от минималната заплата и имат право на удължен отпуск от 26 дни.

Списъкът на дейности, които не могат да работят е неизчерпателен, тъй като положеният труд в тях е тежък или опасен за психическото и физическото здраве на работещите. Непълнолетни основно се наемат в сферите на ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Най-честите нарушения са свързани с не вписването в трудовия договор на удължения платен годишен отпуск. През 2019 г. са установени 119 случая на наети непълнолетни без разрешение от Инспекцията, за които се уведомява Прокуратурата.

Днес отбелязване и Световният ден срещу детския труд, като за пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден срещу детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици. МОТ има проекти в повече от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до безплатно и задължително образование като се бори основно с бедността, от която води началото си детският труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови