Регионално проучване: България има болнични легла за справяне с кризата, но няма кой да ги обслужва

OFFNews 11 август 2020 в 11:01 2088 0

По наличие на болнични легла за лечение на COVID-19 България се надрежда сред добре справящите сe, но е четвърта по обезпечаването им със здравни специалисти. Това показва проучване на здравните системи и икономиките на страните от Югоизточна Европа и перспективите им за възстановяване от бизнес платформата SeeNews, съобщи БНР.  

„Ако направим едно сравнение по същите показатели с Европейския съюз - отиваме още по-назад“, изтъкна Лилия Горанова от SeeNews.

Изследването покрива месеците от началото на рестриктивните мерки в средата на март до средата на юни. Планира се обновяване на проучването след летния период, а финални данни ще бъдат изнесени най-рано през ноември.

Двете държави отличнички в контрола над новозаразените са Хърватия и Словения. Те са и двете с най-висок брой здравни работници на 100 хиляди души.

Все още няма данни за брутния вътрешен продукт за втората четвъртина, но към момента спадът в индустриалното производство изглежда по-малък от очаквания, отбеляза Горанова и уточни, че предстои да се обобщи и ефектът на кризата върху туризма, който е особено важен за региона.

По думите й има интересна тенденция – ако говорим за връщането на БВП към предпандемичните показатели, се очаква 7 държави от региона да успеят през 2021 г. да се върнат до тези нива, а други - Румъния, Хърватия, Словения - да не успеят.

Сред седемте има две, за които перспективите са несигурни, и едната от тях е България, а другата е Босна и Херцеговина. Причината: България не е толкова зависима от туризма, но заедно с транспорта и търговията той формира голяма част от брутната добавена стойност.

Зависимостта ни от износа е друг фактор, който влияе негативно, коментира Горанова и допълни, че ако имаме ново затваряне на икономиките, това би могло да ни се отрази много тежко.

„Дали ще отложим възстановяването за 2022-ра – не ми се вярва. Поне не в по-голямата част от страните в региона. Дали обаче то ще бъде, както в началото на кризата се надявахме, V-образно възстановяване - това също изглежда все повече под въпрос“, обобщи ситуацията за региона Лилия Горанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови