Разпространяването на клипове с насилие над деца създава среда на агресия

OFFNews 17 септември 2016 в 10:40 5187 1

Разпространяването на клипове с насилие над деца създава среда на агресия

Националната мрежа за деца изпрати отворено писмо до медиите и институциите, с което осъжда разпространението на клипове с насилия на деца над техни връстници. Поводът за писмото са два от случаите, при които ученички се похвалиха в социалните мрежи с клипове, в които показват как бият свои съученички и ги унижават.

С това писмо се обръщаме към българските медии с призив да си дадат сметка за факта, че чрез непрестанното разпространение и излъчване на клипа продължава да се създава среда за агресия и напрежение. Нека си дадем сметка, че показването на децата по телевизията и разпространението на този клип в интернет води до повторна травма от случилото се, до чувства на дълбок срам, вина и гняв. Децата, които участват в този клип, благодарение на разпространението му, могат изключително лесно да бъдат разпознати, без уважение и зачитане на тяхното достойнство. Това показване може да остави траен отпечатък върху целия живот и да има негативни последствия за психиката. И най-накрая, бихме искали да помолим българските медии да си дадат сметка за собствената си отговорност за формирането на начина, по който обществото ни възприема и реагира към насилието над деца, се посочва в писмото.

От организацията искат с депутатите от комисията по култура, СЕМ, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), както и с продуцентите на големите телевизии в страната, на която да бъде дискутиран въпросът за етичните норми при разпространение на съдържание, включващо деца, и на която да бъде подновен въпросът за сключването на ежегодно споразумение за защита на децата от съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност за тях.

Напомняме, че при установено нарушение е определена имуществена санкция в размер от 15 000 до 30 000 лева. А разпространяването на видеоклипа в нецензуриран вид може да се тълкува и като разпространение на детска порнография по смисъла на Наказателния кодекс, се посочва още в писмото.

От организацията припомнят, че въпреки, че разпространените клипове са били цензурирани, децата са били разпознаваеми, а това се е отразило върху психиката им. В същото време в някои медии е са разпространени данни за самоличността на дете, пострадало от насилие, включително и от национални медии.

Несъмнено, разпространеният клип показва изключително притеснителни събития от гледна точка на ситуация на насилие от деца към деца, както и повдига въпроси за факторите, които водят до подобни ситуации. Голяма част от организациите, членуващи в Национална мрежа за децата (НМД), работят в областта на предотвратяването на подобни ситуации, както и с деца, жертви на насилие, като разработват, въвеждат и прилагат различни програми и методики в училищата. За съжаление, не във всички училища такива програми са налице, се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови