Разбиха банда, която събирала кредити чрез побой

Юлиан Христов 17 декември 2013 в 15:23 4264 2

Светлозар Лазаров

Снимка Сергей Антонов

Светлозар Лазаров

 

Полицията разби престъпна група, която събирала кредити чрез побой. Бандата, по-известна като "Рижите", е функционирала от 1 януари 2009 г. до 10 март 2013 г., каза на пресконференция днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Акцията е проведена вчера на територията на Ямбол, Бургаска област и Хасковска област. Задържани са 20 души.
Лицето, което е отпускало кредитите, се казва Камен Желев. Той е бил осъждан и по тази причина неговата фирма - "Кредитонлайн ООД", която е финансова къща и е регистрирана, но не се води на негово име. Той е назначен там на трудов договор и по предварителна информация се води негласен собственик на финансовата къща.

Нейният месечен оборот само от лихви е 1 милион лева. Членовете на групата са събирали своите пари от длъжниците, които не са можели да им се издължат, като са оказвали физически и психически натиск. 

"Проведохме една успешна акция за преустановяване дейността на една многочислена престъпна групировка, която е действала с брутални, силови действия", заяви прокурор Даниела Попова и добави, че при извършените обиски са намерени бухалки, пистолет, дебитни карти с ПИН-кодове на пострадалите, които задържаните са отнели от техните собственици. 

Прокурор Попова уточни, че се разпитани общо 80 души, като 40 от тях пред съдия. Към момента на 12 от всички 20 задържали са предявени обвинения, добави тя. 

При извършените претърсвания на жилища, офиси и автомобили, както обиски на лица, са открити и иззети ножове, бухалки, пистолет и палки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови