Проверката за бонусите в Агенцията по вписванията не откри нарушения

OFFNews 26 ноември 2018 в 18:09 5535 4

Проверката в Агенция по вписванията за раздадените бонуси за периода, в който се беше сринал Търговският регистър, показала, че няма законово нарушение. 

Тя беше разпоредена от правосъдния министър Цецка Цачева по повод медийни публикации във връзка с изплатените допълнителни възнаграждения на служителите в Агенцията за третото тримесечие на тази годината, когато регистърът беше сринат. 

Проверката показала, че в Агенцията по вписванията се прилагат три подзаконови нормативни акта, които са утвърдени от изпълнителния ѝ директор през 2013 г. Оттогава досега те са били променяни многократно.

Проверяващите са разгледали детайлно и последните промени, утвърдени през тази година от изпълнителните директори Зорница Даскалова и Габриела Козарева.

Последните промени се отнасят до контрола върху поставените оценки на служителите. За първи път е въведено и изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодолява старата практиката да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок.

В доклада от проверката се посочва, че утвърдените изменения на Правилата не са незаконосъобразни, защото не противоречат на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Според проверката обаче многобройните промени през годините, както и три отделни правила за различните категории служители, са пречка за създаване на трайна и ефективна практика за изчисляването на възнагражденията на различните категории служители.

Затова в доклада има препоръка към изпълнителния директор на агенцията:

„Да се изготвят единни Вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории служители – служителите на агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за търговския регистър в дирекция „Длъжностни лица по регистрация“ и служителите, назначени по реда на Постановление на МС№ 66/28.03.1996 г., при стриктно спазване на нормативните актове.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

27.11 2018 в 10:50

Наглост, но всичко е точно!
"Изплатени са бонуси в Агенцията по вписванията, защото такава е наредбата". А НЕ "Ще променим наредбата, така че да се понася и финансова отговорност за случаи като сриване на Търговския регистър".

12130

3

ds

27.11 2018 в 10:14

правото и морала пак са в противоречие, но това не ни изненадва. важното е, че имат право

15414

2

Hihi1981

27.11 2018 в 08:54

Вместо да си давате бонуси, вземете назначете повече служители!!!

6046

1

Шандор

26.11 2018 в 21:41

Формално може и да няма нарушения , но дали е морално и етично да бъдат възнаградени къде се проверява ? Нахалството как се измерва ?

 
X

Подкастът на OFFNews