Проучване: Продуктите с нагряване на тютюн съдържат значително по-малко канцерогени

OFFNews 05 юни 2018 в 15:49 7341 0

Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) потвърди данните за значително намалени токсиканти и канцерогени в аерозола на новите тютюневи продукти с нагряване. Проучване на института анализира емисиите, образувани при употребата на бездимните изделия с устройството IQOS на Филип Морис.

„Нашият доклад потвърждава, че нивата на основните канцерогени в емисиите, отделяни при използването на новия продукт с нагряване, без горене, са значително намалени в сравнение с тези при конвенционалните цигари. От мониторинга на тези емисии, използвайки стандартизирани процедури за измерване, се генерираха надеждни данни, които дават добра възможност да се оцени влиянието при излагане на тези емисии и да се измери здравния риск.” – пише в доклада на Германския федерален институт за оценка на риска, публикуван през май.

Изследването потвърждава намаление на вредните вещества в аерозола на IQOS с от 80% до над 99% в сравнение с цигарения дим.

„Ние можем да потвърдим, че продуктите с нагряване на тютюн съдържат значително по-малко токсиканти в аерозола. Можем да очакваме, че това значително намаление на токсиканти може да повлияе и на здравето“ – коментира Франк Хенклер-Щефани, един от главните изследователи по проучването.

Германският федерален институт е независим орган в Германия, отговарящ за изготвянето на експертни оценки и становища относно безопасността на храните и потребителските стоки и веществата, използвани в тях.

През декември 2017 г. Комитетът по токсичност на Великобритания публикува своите научни данни за системата за нагряване IQOS на Филип Морис, както и за хибридния продукт на Бритиш Американ Табако – iFuse.

По отношение на потенциалната намалена вреда на тези продукти учените констатираха, че „тютюневи изделия, използващи принципа на нагряване, намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари" и „вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти (IQOS и iFuse)". Комитетът обаче подчертава, че отказът от тютюнопушенето е най-добрият избор за пушачите, тъй като към момента научните доказателства не са достатъчни за точна количествена оценка на относителния риск за потребителите.

Основните елементи в аерозола на IQOS са вода (80%), никотин и глицерин. IQOS нагрява тютюна до много по-ниска температура от тази, при която започва процеса на горене. Идеята при IQOS е премахването на процеса на горене. По този начин не се образува дим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови