Протестиращи към президента: "ЦУМ гейт" е заплаха за националната сигурност

OFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 12:44 3222 1

Протестиращи към президента:

Участниците в марша за европейско правосъдие настояват в дневния ред на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да влезе темата за нерегламентираните контакти на висши магистрати. 

На 30 май ще бъде свикан първият в мандата на Румен Радев КСНС, който е на тема "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". 

Инициативата "Правосъдие за всеки", която организира марша на 23 май, изпрати до президента отворено писмо, в което настояват темата да бъде разгледана.

Обществото очаква становище по събитията от последните месеци, случващи се в ръководния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет, особено за тайно проведената среща на главния прокурор с частни бизнесмени и политическо лице извън установените за това места, по-известна като "ЦУМ гейт", за която същият отказва категорично да дава обяснения, се посочва в писмото.

Според текста му такива събития "бележат изключително опасна тенденция за нарушаване на законови норми и етични стандарти" и се посочва още, че:

Показват мълчаливо съгласие на всички власти относно пълното всевластие и неотговорност на главния прокурор пред държавните институции. Налага се въпросът извършва ли се търговия с влияние във висшите органи на съдебната власт? Това поставя под основателно съмнение независимостта на съдебната система като цяло, провеждането на държавната наказателна политика, а оттам и върховенството на правото.

Всичко това категорично засяга националната сигурност. При неефективно работеща или контролирана от външни влияния съдебна система, която на практика стимулира организираната престъпност, поради нейната ненаказуемост, няма как да имаме правова сигурна и стабилна държава!

Очакваме на заседанието на КСНС да бъдат поканени главният прокурор и председателите на върховните съдилища, които също да изразят своето становище по така повдигнатите въпроси. Настояваме след обсъждането КСНС да излезе със становище относно състоянието на съдебната система и събитията от последните седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови