Протест до храма на Ванга срещу строеж на спа комплекс

OFFNews 28 ноември 2020 в 12:54 2468 0

Пореден протест се провежда в местността Рупите срещу строителството на къщи за гости и СПА център в района. Според природозащитници от Петрич това са защитени зони по Натура 2000 и - ако се строи там, ще пострадат местообитанията на растителните и животински видове, както и лечебните извори. 

Протестът е под мотото "Да спасим Рупите, да запазим вълшебните извори", на него са се събрали природозащитници не само от Петрич, но и от други региони на страната, съобщи БНТ. Протестът е на метри от Храма на Ванга и от лечебните гьолове. 

Зам.-кметът на Петрич Минка Салагьорова обясни, че имотът е частен и Общината няма правомощия да спре строежа. Инвеститорът е съгласувал документите си за разрешение за строеж с дирекция "Национален строителен контрол" и екоинспекцията в Благоевград. 

Общината е спряла за година строежа през 2018 г., като през това време е извършено и археологическо изследване на терена по искане на Министерството на културата. То е завършило преди дни, а на терена не са открити следи от археологически находки. 

Сега природозащитниците са притеснени, че инвеститорът ще възобнови строителните си дейности, и събират подписка с искане това да не се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика