Прокуратурата разследва Ангел Джамбазки за насаждане на расова омраза

Юлиан Христов 04 ноември 2013 в 16:01 3235 1

Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС
Ангел Джамбазки. Снимка: БГНЕС

 

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство заради призиви към расова омраза по време на неделното шествие на ВМРО-БНД в София. 

Разследването е след сигнал на Българския хелзинкски комитет заради ултиматума, който зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки отправи - държавата да “изчисти” София от “престъпния контингент на нелегални имигранти” или това ще бъде свършено от ВМРО.

Образуваното производство е за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и за подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Досъдебното производство е образувано срещу Ангел Джамбазки и други, засега неизвестни лица, обясняват от прокуратурата.

В прессъобщение на държавното обвинение се заявява, че Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. "Това касае и всички призиви за „изчистване на града“, за предприемане на „действия по самозащита“ и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди“ за „въвеждане на ред“.

В същото време, съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред, засилено полицейско присъствие в столицата и действия, предвидени в закона спрямо всички лица, за които такива основания са налице, се казва още в съобщението.

По повод нападението срещу Виктория Христова, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за грабеж, придружен с опит за убийство. Извършват се необходимите действия по разследването, като продължава активното издирване на извършителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови