Прокуратурата отново иска доживотен затвор за Чеци

Владислава Тричкова 13 юли 2015 в 16:13 2020 4

Прокуратурата поиска доживотен затвор и на втора инстанция за Николай Русинов - Чеци, който е обвинен за убийството на 28-годишната Яна в Борисовата градина. 

На първа инстанция подсъдимият получи доживотен затвор без право на замяна. Защитата му обаче обжалва тази присъда пред Софийски апелативен съд (САС). 

В началото на днешното четвърто заседание пред САС Чеци направи 3 нови искания - да се направи допълнение в протокола от предишното съдебно заседание и да се направи ДНК експертиза на кръвта върху бикините и салфетките, чрез която да се установи дали кръвта е менструална. Чеци пожела да бъдат разпитани и нови двама свидетели. 

Според прокуратурата подсъдимият иска да бави делото и затова всеки път прави нови доказателствени искове. Адвокат Найденов обаче не се съгласи с това и каза, че "е право на подсъдимия да търси обективната истина. Не е нужно да бързаме, все пак съдбата на няколко човека зависи от това". 

В крайна сметка съдът уважи само първото искане на Чеци, а останалите две бяха отхвърлени и така се стигна до пледоарии. 

Прокуратурата поиска от САС да потвърди присъдата на първоинстанционния съд в цялост, признавайки факта, че Русинов е автор на престъплението, което е извършено по особено тежък и мъчителен начин. Според прокуратурата е невярно твърдението на Чеци, че жертвата е правила секс по свое желание, тъй като потникът и панталонът на Яна са били разкъсани, а по вътрешността на едното и бедро е имало кръвонасядане - белег на насилие, а не на доброволност, подчерта прокуратурата.  

Родителите на Яна, както и адвокатите им също поискаха от съда да потвърди постановената от СГС присъда.

Според защитата на Чеци пък на клиента му е вменено деяние, което се гради само на внесения обвинителен акт, на част от свидетелските показания и на част от веществените доказателства. Според Найденов обаче има й свидетели, които твърдо са подкрепили Русинов, но първоинстанционния съд не е взел показанията им предвид. 

Според Найденов, ако Чеци е извършител на престъплението щеше да прикрие уликите и веществените доказателства. За него е непонятно и как някой може да изнасили жена с презерватив. Адвокатът помоли съда при постановяване на присъдата да вземе предвид само доказателствата, а да не се влияе от чужди фактори.

Найденов многократно повтори, че по доказателствата са открити улики от още двама извършители, които към момента за неизвестни. "Окрити са бели косми, които няма как да са на Русинов." 

"Разбирам, че на близките на Яна Кръстева им е тежко. Разбирам, че желаят извършителят да бъде осъден и да получи тежко наказание. Но Николай Русинов не е автор на убийството", категоричен бе Найденов. Той призна, че намира за неморален фактът, че Русинов си е тръгнал, оставяйки Яна сама да спи в Борисовата градина, но това не означава, че Чеци е извършил престъплението. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews