Прокуратурата обяви за невинен Любомир Павлов

Бизнесменът не е прал пари и не е извършил данъчни престъпления

14 януари 2015 в 10:48 7978 0

Любомир Павлов

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари и данъчни престъпления срещу бизнесмена Любомир Павлов. Решението е от 23 декември 2014 година. Срещу бившите съсобственици на Медийна група България холдинг, издаваща "24 часа" и "Труд" Любомир Павлов и Огнян Донев бяха повдигнати три обвинения -  за пране на пари, второто - за документна измама, а третото за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс – невярно документиране.

Павлов тогава заявви, че е платен подкуп от 1 милион лева, за да може той и съдружникът му Огнян Донев да бъдат обвинени. 

Бизнесменът беше подведен под отговорност , че фирмата „Краун Медиа Лимитид", на която бил директор, е сключила 14 договора за заеми за над 10,2 млн. евро на „Краун Медиа" АД, от която заемодателят притежавал 90%.

Сумите били предоставени на „Краун Медиа Лимитид" от трето дружество, регистрирано на Маршаловите отстрови, а Павлов знаел, че са придобити от „общественоопасно деяние". Причината - парите идвали от страна от списъка на държавите, „несътрудничещи в борбата с изпиране на пари" според Европейска директива.

Обвинителите разследваха Павлов и за два имота в Кан и един във френския град Валари- Вила Хътън.

Прокуратурата твърдеше, че бизнесменът извършил длъжностно престъпление, изпрал парите и избегнал плащане на данъци. Две години по-късно обвиненията отпаднаха.

Прокуратурата установи, че договорите за заем са сключени 21 дни преди директивата за „несътрудничещите държави" да влезе в сила. И че „държавният бюджет не е ощетен, няма недеклариран приход, липсва избегнат данък".
С прекратяването на делото прокуратурата е разпоредила да бъдат върнати и иззетите при обиски 290 385 евро на съпругата на Павлов - Диляна Грозданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!